– För unga är det lättast att hitta ett jobb i branscher där man inte har ett utbildningskrav. Generellt behövs mycket personal inom vård- och omsorg, och även i den inhemska turistnäringen, säger Helena Steen, sektionschef för arbetsförmedlingen i Västervik.
Guldkants fem restauranger i Västervik kommer vara kommunens största arbetsgivare för ungdomar.
– Det känns jättebra att ha det ansvaret. Det är upp till oss att få dem att tycka om den här branschen. Jag älskar att arbeta med ung personal som är drivande, framåt och vill lära sig, berättar Settlin.
Hans ger några tips för både unga och vårdnadshavare:
– Bästa rådet till någon som vill ha ett sommarjobb är att skicka ett brev, och hör du ingenting så besök arbetsplatsen. Återkommer de inte så besök dem igen. Ligg på och gör minst tre kontaktförsök.
Finns det inte risk att uppfattas som jobbig?
– Våga vara lite jobbig! Det visar driv. Gå in och tjata, be om att få provjobba. Det är oftast då våra restaurangchefer märker att någon verkligen är intresserad.
Hans bästa tips till vårdnadshavare är att se till att det finns kollektivavtal på arbetsplatsen, och att läsa igenom anställningsavtalet noga.
– Är ungdomen under 18 år får de inte skriva på anställningsavtalet, utan det måste signeras av en vuxen, säger Settlin, och fortsätter:
– Se till att det finns OB-tillägg, att lönen är avtalad, att det ingår semesterersättning... Sådant är ett föräldraansvar, som ungdomar inte själva kan förväntas veta.
Andra saker att hålla koll på för arbetande unga, och deras vårdnadshavare, är:
- Barn under 13 år får inte arbeta. Man får dock utföra lätta uppgifter inom familjen.
- Minderåriga får inte arbeta mellan midnatt och klockan fem på morgonen, och högst 8 timmar på ett dygn.
- Minderåriga får inte arbeta ensamma.
- En minderårig ska ha en sammanhängande rast på minst 30 minuter senast efter fyra och en halv timmes arbete.
- Om det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen är man försäkrad. Om arbetsplatsen inte har kollektivavtal är det bra att kolla upp att det åtminstone finns en sjukdoms- och arbetsskadeförsäkring som skyddar, om olyckan är framme.
- Lön ska betalas ut som pengar: gratis mat och glas, eller boende, räknas inte som lön.
- Man har rätt till ett schema minst två veckor i förväg.
På Arbetsmiljöverket och kollpajobbet.lo.se/ finns fler tips.