Växande irritation på Lux
"Sjunker vår bonus när vi går ifrån linan för att söka jobb?"
- De 76 miljonerna kommer att används bara till personalen. Inget annat, säger Metallklubbens ordförande Per Aspeteg.
- Det kan bli så att ett par tusen kronor per månad och anställd tas från de 76 miljonerna till produktivitetsbonusen, medger fabrikschef Inken Faber till VT.
Just nu växer en irritation bland de cirka 500 anställda på Electrolux i Västervik över att det stora, multinationella företaget inte vill satsa mer på sin personal när man efter ett halvt sekel lägger ned fabriken i Västervik.
Enligt de fyra fackklubbarna har Electrolux i sina ekonomiska ramar för avvecklingskostnader avsatt i snitt en månadslön per anställd under 50 år och tre månadslöner för de över 50.
- Företaget talar inte alls om några fasta belopp. Vi ger alla det individuella stöd var och en behöver, förtydligar personalchef Monica Bergh.
Fabrikschef Inken Faber berättar att produktionen för dagen är bra i Västerviksfabriken.
- Som det nu ser ut kommer alla att få ut en maximal bonus, vilket jag tycker är glädjande.
Produktivitetsbonusen betalas idag ut gruppvis, till de olika arbetslagen. Så kallad indirekt personal tjänstemän, truckförare, kvalitetssäkringsfolk, anställda på godsmottagningen etc får snittet på vad alla arbetslagen gör.
Flera anställda har till VT framfört en oro över att man kanske inte vågar gå ifrån på arbetstid för att söka nytt arbete, eftersom man då inte hjälper företaget att hålla produktionen uppe och därmed förstör chanserna för hela sitt arbetslag.
- Så är det inte. Vi snarare vill att de anställda ska ta sådana initiativ, säger Inken Faber.
- Produktivitetsbonusen baseras enbart på den tid man arbetar vid linan. All tid man använder till annat räknas bort, då det gäller beräkningen av bonus. Man stämplar ut när man går till andra aktiviteter. Ingen behöver alltså känna sig som en svikare när han/hon går ifrån för att söka annat arbete.
Företaget skulle helst vilja ha en och samma bonus för samtliga anställda.
- Det är ju en för alla och alla för en, säger Inken Faber.
- Det kommer att krävas större rörlighet och hänsynstagande till varandra framöver. Alla är ju beroende av den här bonusen.
- I dagsläget är arbetslagen den dominerande gruppen, men i framtiden sker en förskjutning till att tjänstemän och övrig indirekt personal blir den största gruppen, säger Inken Faber.
Fram till idag har ett 40-tal personer fått nya arbeten, bland annat på Elfa, CNC-Plåt, Scania i Oskarshamn samt hos gjuteriet Ljunghälls i Södra Vi. I det flesta fall rör det sig om visstidsanställningar på sex månader.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!