Vattensågen får plåttak för att förhindra förfall

För drygt 20 år sedan fick vattensågen i Oxebo nytt tak som kronan på verket efter tre års renovering.

Spåntaket till Oxebo vattensåg är så dåligt att det måste täckas med ett plåttak för att rädda byggnaden. Här arbetar Jan-Inge Pettersson, Erik Larsson och Gustav Wirengård med takläkten. Foto: Hans Brandin

Spåntaket till Oxebo vattensåg är så dåligt att det måste täckas med ett plåttak för att rädda byggnaden. Här arbetar Jan-Inge Pettersson, Erik Larsson och Gustav Wirengård med takläkten. Foto: Hans Brandin

Foto: Hans Brandin

Västervik2012-04-02 00:00

Sågen ligger i nordspetsen på Södersjön så långt norrut man kan komma i Hallingebergs socken. Byggnaden höll på att helt återgå till naturen när Hallingebergs hembygdsförening mobiliserade till en räddningsaktion.

Taket var det sista som kom på plats. Ett spåntak. Större delen av spånorna tillverkades på plats under en hembygdsdag där spånhyveln tuffade runt med hjälp av en råoljemotor. Där gällde det att se upp med fingrarna!

- Spåntaket tjärades och sedan dess har det tjärats en gång till, säger Jan-Inge Pettersson, som fanns med i förra renoveringen. Nu är det helt slut och om inte sågen får ett tak som kommer den att förfalla igen.

- Visst vore det allra bäst med ett spåntak, men det är lättare sagt än gjort. Det har inte blivit enklare att trumma ihop arbetskraft.

Nu kommer vattensågen att täckas med plåttak, en grå plåt som inte ska bryta allt för mycket mot den gamla byggnaden.

- Det gamla taket finns kvar under och plåttaket är inget definitivt - det går att ta bort och byta ut mot ett spåntak om det går att ordna spånor, pengar och arbetskraft, säger Jan-Inge Pettersson.

Vattensågen i Oxebo
Sågens tillkomst finns inte dokumenterad, men den byggdes troligen omkring sekelskiftet 1800. Sågverket var då utrustat med en "nickesåg", en primitiv ramsåg med ett blad. Ett domstolsprotokoll daterat 1821 från Gamleby Tingsrätt visar att försågning då pågick vid Oxebo. Drivkraften till sågverket har varit ett vattenhjul med underfall, som möjligen är utbytt någon gång. Omkring 1910 byttes "nickesågen" ut mot ett cirkelsågverk som fortfarande finns kvar. Vattenhjulet havererade 1948 men sågningen fortsatte med hjälp av en traktor som drivkraft. Från 1960 har sågen fått förfalla. Vid årsmötet 1989 beslutade Hallingebergs Hembygdsförening att återställa sågen i ursprungligt skick. Efter tre års intensivt arbete kunde vattensågen återinvigas den 30 maj 1992. Källa: Hallingebergs hembygdsförening
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om