Västrumsgården i konkurs

"Vikande underlag gjorde att vi inte kunde se någon lösning."

Foto: MATILDA AHL På onsdagen försattes, på egen begäran, utredningshemmet Västrumsgården i konkurs sedan kundunderlaget på senare tid nästan helt försvunnit.

Foto: MATILDA AHL På onsdagen försattes, på egen begäran, utredningshemmet Västrumsgården i konkurs sedan kundunderlaget på senare tid nästan helt försvunnit.

Foto:

Västervik2005-03-24 00:25
För en dryg vecka varslades hela personalen, elva personer, på Västrumsgården AB om uppsägning.
- Vi har just nu en väldigt låg beläggning om måste göra en omstrukturering av verksamheten, sa då föreståndaren Britt-Marie Fransson till VT.
På onsdagen försattes Västrumsgården, på egen begäran, i konkurs av Kalmar tingsrätt.
- Som en följd av att kommunerna i dag i större utsträckning väljer alternativ i egen regi på hemmaplan har efterfrågan minskat på våra tjänster, säger Britt-Marie Fransson.
- Detta gör att vi inte kunnat se några lösningar, varken på kort eller lång sikt.

Västrumsgården, i Västrum några mil söder om Västervik, är ett akut- och utredningshem som funnits i sex år. Det öppnade i mars 1999. Som mest har sjutton personer haft anställning på Västrumgården.
Man har under de sex år som gått utfört kvalificerade utredningsuppdrag åt socialförvaltningar från framför allt södra Sverige.

- Responsen från de olika uppdragsgivarna har varit mycket god och vi har också anlitats som utbildare, när det gäller barnavårdsutredningar, av våra kunder.
- Många barn och föräldrar har via oss fått en ny möjlighet i livet, säger Britt-Marie Fransson som nu hoppas att andra som också arbetar för barnens rätt att utvecklas och växa upp i stimulerande, trygga miljöer kan fortsätta med detta viktiga arbete.

Fredrik Lindvall är styrelseordförande i Västrumsgården AB.
- Det har inte gått att hitta varken några nya verksamhetsmöjligheter eller att få socialförvaltningarna att placera i större utsträckning hos oss, säger han till VT.
Efter påsk ska en konkursförvaltare snarast avveckla bolagets verksamhet. Det är okänt hur stort underskottet är. En av bolagets tillgångar är den fastighet i vilken verksamheten bedrivits.
Merparten av de elva anställda på Västrumsgården har en uppsägningstid på tre månader. Det betyder att de får lön fram till mitten av juni.

Västrumsgården har haft så kallade institutionsplaceringar, vilket innebär att människor placeras på Västrumsgården av socialtjänsten i sina respektive kommuner. Man har främst gjort utredningar på hela familjer.
I december 2002 utsattes Västrumsgården för stort massmedialt intresse sedan TV-programmet Uppdrag Granskning gjort ett inslag om omhändertagandet av ett barn från begåvningshandikappade föräldrar. Hela familjen hade utretts på Västrumsgården.
Reportaget rörde upp känslor hos många. Ledamöter i socialnämnden i Oskarshamn, som beslutat om omhändertagandet, fick ta emot ett flertal otrevliga telefonsamtal.
Även Västrumsgården utsattes den gången för hot från okända som hotade att komma och slå sönder Västrumsgården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om