Västerviksuppfinnaren tar in miljoner till sin innovation

Ytterligare två investerare har gått in i det Västerviksbaserade bolaget Fernandi Innovation. Pengarna man ska få in ska hjälpa bolaget ytterligare en bit på vägen att få ut ett nytt förpackningsmaterial på marknaden.

Carl-Henrik Fernandi är vd för Fernandi Innovation. Bolaget har fått två nya investerare.

Carl-Henrik Fernandi är vd för Fernandi Innovation. Bolaget har fått två nya investerare.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2024-08-06 16:00

Vi har berättat tidigare om hur Västerviksmusikern Carl-Henrik Fernandi fick en snilleblixt för några år sedan. Utan egentliga fackkunskaper i förpackningsteknik kom han på principen för en ny återvinningsbar förpackning där användandet av plast ska vara minimalt. Arbetet att ta innovationen från idé till serieproduktion har pågått sedan 2017.

Det är ett arbete som kräver pengar. Nu har Fernandi Innovation fått in ytterligare kapital genom två investerare: Almi Invest och Bodafors industrier. Totalt får man in tre miljoner kronor. Carl-Henrik Fernandi bedömer att det ska säkra bolagets arbete för ungefär ett år framåt.

– Det känns bra att få den här investeringen. Det är ju inte helt enkelt i dessa tider.

Nästa stora milstolpe innan materialet kan börja användas för livsmedelsförpackningar är några godkännanden: Dels att det verkligen är återvinningsbart, dels att det kan användas för kontakt med livsmedel.

Vad kan du säga om de nya investerarna?

– Jag tror att vi var ganska mitt i prick för vad de sökte. Almi Invest är väldigt inne på hållbara lösningar. De går ofta in i just det här skedet och försöker lyfta företag som har potential att växa. Bodafors kommer från skogsindustrin och är väldigt intresserade av den här innovationen.

När materialet, som fått namnet Fernandipac, är klart för massproduktion så ska det inte krävas några investeringar i en stor produktionsanläggning. Istället är planen att låta andra företag tillverka det på licens.

Hur kommer det sig att musikern Carl-Henrik Fernandi engagerat sig i livsmedelsförpackningar?

Det började med att han under en period engagerade sig i vad han kallar för klanderfri mat. En fråga som dök upp var de skadliga mikroplaster som vi får i oss. Att hitta förpackningar där risken för att mikroplaster inte fördes över till maten visade sig inte vara enkelt:

– De enda förpackningar som höll måttet var egentligen glas, och det är alldeles för dyrt.

Tanken på en förpackning där skiktet närmast maten bestod av cellulosa istället för plast kom till Carl-Henrik en morgon precis när han vaknat.

– Det är inte sällan då som lösningarna på problem som jag funderat över kommer. Den här gången såg jag till att snabbt skriva ner det jag tänkte på, berättar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!