– Vi förstod inte riktigt vad som hände först och tyckte att det var coolt. Sen blev vi lite oroliga. Men ingen annan verkade orolig, då blev det mindre läskigt, fortsätter hon.
Vi pratas vid över telefon knappa 10 timmar senare. Linnea Edvardsson och kompisen Filippa Dahlqvist från Västervik är upp i varv och pratar i mun på varandra. De är fortfarande på spänn efter utbrottet.
De var på väg till staden Taormina från orten Giardini-Naxos när de tittade ut genom bussfönstret och såg hur vulkanen Etna pyrde mer än vanligt. Klockan var mellan 8 och 9 på kvällen när de tog sig till en utkiksplats i staden för att få bättre utsikt. Överallt var det massor med folk som kollade på utbrottet, berättar de.
Tjejerna bor i Malmö sedan 5 år tillbaka, men är uppväxta i Västervik.
Aftonbladet rapporterar på fredagen att utbrottet lett till en röd varning kring Etna. Det här innebär att det bland annat är för mycket aska i atmosfären för att flygen ska kunna gå.
– Vi kunde se stora lavaklumpar slängas upp i luften och såg hur det rann ner för berget vid vulkanöppningen.
Utöver lavan, kunde ni känna något mer? Luktade det?
– Nej, vi tror att vi var såpass långt borta att sådant inte nådde oss.
Hur långt in på natten stannade ni och kollade på vulkanen?
– Vi stod kvar till halv två innan vi åkte tillbaka till Giardini-Naxos.
Vad ska ni göra nu?
– Vi ska flyga hem imorgon, men igår fick ju inga flyg lyfta på grund av askan. Vi vet inte riktigt hur det är nu, vi hoppas att vi kommer hem, säger Tjejerna och skrattar.
Vad gör ni om flyget blir inställt?
– Vi har lärt känna några lokalbor som vi nog kan övernatta hos, men vi tar det problemet då.
Vulkanexperten Björn Lund på Uppsala Universitet berättade för SVT i en artikel 2021 att Etna har haft mer eller mindre kontinuerliga utbrott, och att man kan spåra utbrott ända tillbaka till 1500 år före Kristus.
– På senare tid har vi haft bättre koll på Etnas utbrott, den är i stort sett kontinuerligt aktiv. Även när det inte pågår större utbrott kommer det upp lava eller så får den en explosion med något askmoln i stort sett varje år, säger han i artikeln.
Det kraftigaste kända utbrottet skedde 1669, då flera byar och städer förstördes. Senast Etna hade ett riktigt stort utbrott var 1991– 1993, då lavan var nära att begrava byn Zafferana.