Bostadsmarknaden i Västervik: "Vi går mot rätt riktning"

Det har varit en tuff bostadsmarknad, men nu vänder det. Vad betyder det här för Västervikaren? De besvarar några lokala mäklare som VT har pratat med.

Arkivbilder mäklare

Arkivbilder mäklare

Foto: Kollage/Victoria Essenholm/Mikael Sönne/Lotta Gometz

Västervik2024-06-23 18:00

Nyheten i korthet

  • Bostadsmarknaden i Västervik, som haft ett tufft år, är nu på uppåtgående, enligt lokala fastighetsmäklare.
  • Tack vare förändringar i ränteläget och konjunkturen, har intresset för bostadsköp ökat vilket lett till fler affärer och stigande priser.
  • Mäklare råder potentiella köpare att förbereda sin finansiering i tid och ta kontakt med mäklare tidigt.

Mäklarbranchen har haft ett historiskt tungt år bakom sig, både i Västervik och i övriga Sverige. Nu har läget börjat förändras, anledningen är det nya ränteläget och konjunkturen. 

De lokala mäklarna som VT har pratat med säger att fler personer har börjat komma på visningar i Västerviks kommun.

– Vi gör fler affärer nu. Det är positivt att vi går mot den riktningen, vi får en mer levande marknad, säger Moa Kronståhl Pil från Fastighetsbyrån. 

undefined
Moa Kronståhl Pil, från Fastighetsbyrån, berättar att Västerviks bostadsmarknad går mot en positiv riktningen.

Bostadsmarknaden har under de senaste två åren varit präglad av långsamtgående affärer. Intresset för att köpa har varit lågt, vilket har dragit ned priserna. 

– I Västervik såg vi inte några större prisnedgångar. Nu ser vi däremot att priserna gå upp. Men det är sällan stora prissvängningar här i Västervik, säger Annette Eliasson, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedlingen. 

undefined
Anette Eliasson, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Västervik.

Det kommande året väntas priserna gå upp i Sverige, det berättar Svensk Fastighetsförmedling i deras halvårsspaning. Priserna förväntas gå upp med tre till fem procent under 2024. Det här kan leda till en ökad aktivitetsnivå. I Västervik har den här trenden redan börjat märkas av.

Som köpare kan man undra om det verkligen är bra att priserna går upp. De tillfrågade mäklarna i Västervik beskriver bostadsmarknaden som jämn, sund och stabil mellan köpare och säljare. 

undefined
Christin Wahlman, från Svensk fastighetsförmedling, berättar att köpare och säljare har börjat mötas på marknaden här i Västervik.

Generellt sett märker mäklarna som vi har pratat med att det finns saker som spekulanter ibland glömmer. När Västervik tar sig in i en mera aktiv bostadsmarknad finns det saker som är extra viktiga att tänka på. Annette Eliasson lyfter att det är gynnsamt att ta kontakt med en mäklare så tidigt som möjligt:

– Det är viktigt för att få råd och för att kunna göra en bedömning. Använd oss mäklare som bollplank, säger hon.

En sak som många tänker kommer lösa sig är finansiering, berättar Christin Wahlman, det här gör att man lämnar det åt sidan. Istället borde man ta kontakt med sin bank i tidigt läge:

– Det är viktigt att man har förberett sin finansiering så att man inte blir omsprungen av personer som redan har fixat med det där, säger hon. 

Det ser ut att finnas en framtidstro. Moa Kronståhl Pil lyfter att Västervik har bra priser för att vara en attraktiv stad som expanderar.  

– Det är fler som söker sig till staden. Västervik kanske inte bara behöver vara en sommarstad. Det kanske kan bli en året runt stad, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!