Frågan är inte ny.
– Den har pågått så länge jag har jobbat som lärare och det är 22 år nu, säger Fredrik Thornell, som är lärare i svenska på Västerviks gymnasium.
Kollegan Per Nylén har 30 år i yrket och har samma uppfattning. Samtidigt ser båda att samhället går mot en förenkling av språket.
– Det finns olika sätt att använda språk och vi lever i en värld där vi skriver mer än någonsin, men där det informella språket blir allt vanligare, säger Per.
Ska vi då ersätta de och dem med dom?
– Nej, det tycker jag inte. Lär man sig det här får man en större språkförståelse och ska man jobba med formella texter är det något man måste lära sig, säger Per.
– Det starkaste argumenten för att behålla de och dem tycker jag är att det är en demokratifråga. Det handlar om rätten att uttrycka sig, säger Fredrik.
Hur då demokratifråga? tänker du kanske då. Fredrik förklarar:
– Det är viktigt att ge eleverna trygghet att vara samhällsmedborgare och kunna uttrycka sig i tal och skrift.
I debatten har användandet av dom i stället för de och dem lyfts som en klassfråga och att de som inte kan skillnaden skammas.
– Men vi vill ju tvärtom göra det mer jämlikt genom att lära alla elever det här, säger Per.
Den här gången startade debatten med en språkspalt i Svenska Dagbladet, där Språkrådets nya chef, Lena Lind Palicki förklarade att hon tycker tiden är mogen för att ersätta de och dem med dom.
Men det visade sig att större delen av svenska folket inte håller med. Och motståndet var störst i åldergruppen 18-29 år enligt en undersökning som genomfördes på uppdrag av Språktidningen under hösten 2022.
– Språket förändras och formas av befolkningen. Visst kan dom bli normen om tillräckligt många börjar använda det i stället, säger Fredrik.
– Men jag tror inte vi är riktigt där än, säger Per.
Han drar paralleller till stavningsreformen från 1906 där man bestämde sig för att förenkla skriftspråket och hvad därmed blev vad, hvarför blev varför och dt blev t eller tt och så vidare.
– Det tog tid innan ändringarna slog igenom.
Vilken är er bästa regel för de och dem?
– Det bästa är att lära sig när det är subjekt- och när det är objektsform. Vi vill att man ska lära sig från grunden, säger Per.
– Men ofta är eleverna duktiga i engelska och då kan de prova att byta ut orden mot they och them.
– Sen går det att dra paralleller till vi och oss, säger Fredrik.