– Det är viktigt för oss att kunna jobba med forskning även på ett mindre sjukhus och att vi kan tillföra bästa möjliga medicinsk teknik, säger han.
Det var i fredags som han i Linköping med framgång försvarade sin doktorsavhandling, som också rönt internationell uppmärksamhet. Flera artiklar i medicinska tidskrifter och många som hittat fram till hans avhandling som lagts ut i den stora databasen PubMed.
I Sverige finns beräknas ca en halv miljon människor lida av KOL i varierande grad och i Kalmar län runt 12000 personer. Ca 100 av dessa är mycket sjuka och behöver respiratorstöd. Men trots denna behandling är dödligheten mycket hög, visar Berkius i sin avhandling.
– Ett viktigt budskap är att behandlingen ändå inte är meningslös. De patienter som återhämtar sig efter intensivvård har inte sämre livskvalitet än de som inte behövt intensivvård.
I avhandlingen har han granskat behandlingen av 93 KOL-patienter i Småland och Östergötland. Ett syfte var att jämför de två vanligaste typerna av andningshjälp. Dels där läkaren för ner en plastslang i strupen under narkos, och dels metoden med ansiktsmask där patienten inte behöver sövas.
Att Västerviks läkare producerar en doktorsavhandling är naturligtvis en fjäder i hatten för sjukhuset.
– Vi är mycket stolta över Johans arbete. Det är hedersamt för vårt sjukhus, säger verksamhetschefen Suzanne Axelsson.