Västervikskvinnor i topp gällande cancerscreening

Cancerfonden har sammanställt siffror över screeningdeltagandet i olika regioner under 2018 och 2019. Det visar sig att kvinnorna i Västervik är bland de bästa i Sverige på att gå på sina undersökningar.

Kvinnor i Västervik och Vimmerby är bäst i länet på att delta i cancerscreenings. I Vimmerby deltog 88 procent av alla kallade i mammografiundersökningar - bäst i länet. I Västervik är siffran 87 procent.

Kvinnor i Västervik och Vimmerby är bäst i länet på att delta i cancerscreenings. I Vimmerby deltog 88 procent av alla kallade i mammografiundersökningar - bäst i länet. I Västervik är siffran 87 procent.

Foto: Christine Olsson/TT

Västervik2021-09-13 11:17

I Cancerfondens nya rapport "Segregerad screening" står att kvinnor som regelbundet deltar i screening sänker risken att drabbas av livmoderhalscancer med cirka 90 procent. Bland kvinnor som går på bröstcancerscreening regelbundet upptäcks mellan 60 och 70 procent av alla bröstcancerfall genom screeningen, och dödligheten till följd av bröstcancer minskas med mellan 16 och 25 procent.

– Risken att insjukna, eller att dö i livmoderhalscancer eller bröstcancer, hänger väldigt mycket ihop med om man har deltagit i screening eller inte, säger Björn Stranner, docent och gynekolog vid Göteborgs universitet på Cancerfondens hemsida.

I Region Kalmar är Vimmerbyborna allra bäst på att gå på sina undersökningar: 88 procent av alla kallade deltog i bröstcancerscreening, och 86 procent i livmoderhalvscreening. 

Västervik kommer strax efter, där siffrorna är 87 procents deltagande i bröstcancerscreening, och 85 procent deltagande i livmoderhalsscreening. 

Cancerfonden konstaterar att lägre inkomst leder till lägre screeningdeltagande, och vice versa. Det innebär att personer med låg inkomst löper större risk att utveckla cancer och att deras cancer riskerar att upptäckas för sent.

Det finns stora skillnader mellan och inom regionerna, och Kalmar är en av de regioner där skillnaderna är störst.

Lägst antal deltagare i länet finns i Högsby och Emmaboda. 81 procent av de kallade i båda kommunerna deltog i mammografiundersökningen. I Emmaboda deltog 77 procent i livmoderhalsscreeningen, i Högsby är siffran 63 procent. 

För att öka andelen screenade i dessa grupper är det viktigt, menar docent Björn Stranner vid Göteborgs universitet, att man får en bokad tid tilldelad, och att det är enkelt att boka om.

Siffrorna ovan gäller som sagt 2018–2019. Som vi berättade tidigare i sommar syntes en minskning av antalet anmälda cancerfall i regionen under pandemins inledning mars till maj 2020. Det trodde man berodde på att kvinnor avvaktade med att söka vård. Men när 2020 års statistik sammanställdes skiljde sig inte pandemiåret från föregående år. Tappet hämtades igen under andra halvåret 2020.

Siffrorna från kvalitetsregistret går inte in på sjukhusnivå, men enligt regionens cancersamordnare Jessica Eriksson var nivåerna likadana i såväl Västervik som Oskarshamn och Kalmar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!