Västervikskrögare på rätt kurs
Krogarna i Västervik har blivit bättre på alkoholfrågor.- Alla är mycket mer medvetna nu än innan kursen, säger Bo Essén, kommunens alkoholhandläggare.
Foto:
De flesta svarar 18 år. Men det är fel. Det finns nämligen ingen sådan regel eller lag.
Det här och mycket mer får krögare och krogpersonal lära sig på kursen Ansvarsfull alkoholservering som hålls av kommunens alkoholhandläggare Bo Essén, för andra året i rad.
Ett 50-tal personer, både krögare och krogpersonal i Västervik, gick under torsdagen kursen. Flera av dem har varit i krogbranschen i många år.
- Man får en kick av att gå sådana här kurser. Det händer hela tiden nya saker på området, säger en av kursdeltagaren Mia Gustafsson, krögare på Räken.
Det var när Bo Essén började som alkoholhandläggare i Västerviks kommun för 1,5 år sedan som han hörde talas om kursen Ansvarsfull alkoholservering - ett initiativ av Folkhälsoinstitutet. Han tyckte att det behövdes bättre samarbete bland krögarna och myndigheterna i Västervik.
- Det underlättar även för oss att krogarna blir bättre skötta. Då behöver vi inte komma hit så ofta, säger Bo Essén.
Kursen har bland annat utmynnat i att krögarna i Västervik startat en ny krögarförening, där man träffas för att diskutera olika problem.
Det största problemet på krogarna i Västervik är överservering, enligt Bo Essén. Hur man stoppar det är inget lätt problem.
- Det är svårt att säga vart gränsen för överberusning går. Men vi har tillsammans kommit överens om att det är när en gäst har över 0,7 promille. Ett tecken brukar vara när en person börjar sluddra. Då är det dags att sluta servera alkohol, säger Bo Essén.
Att jobba på krogen innebär att man måste hålla reda på många regler och lagar.
- Alkohollagen är därför en stor del av kursen, säger Bo Essén.
En annan tanke med kursen är att få bort det dåliga ryktet som finns på krogen i dag.
- Alla går gärna på krogen. De flesta tror att alla krögare fuskar, säger Bo Essén.
När kursen är slut blir deltagarna diplomerade, om de klarar slutprovet och kan stoltsera med att vara ansvarsfulla krögare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!