För drygt en månad sedan dog 22-åriga Mahsa Amini efter att ha gripits av moralpolisen huvudstaden Teheran. Orsaken ska ha varit att slöjan satt fel vilket ledde till att hon misshandlades svårt och senare omkom av sina skador.
I samband med Mahsa Aminis begravning utbröt protester i hela Iran. Kvinnor eldade upp sina slöjor och klippte av sig håret i protest mot landets auktoritära regim – som svarade med brutalitet. Enligt nyhetsbyrån TT ska två personer ha dödats under helgen.
En som noggrant följer händelseutvecklingen i Iran är konstnären och satirtecknaren Hoschang Moschriri som kom till Sverige från Teheran 1977, alltså bara något år innan den 2 500 år gamla monarkin störtades och ersattes av en islamistisk regering.
– Det här hände i slutet av 70-talet och jag var väldigt kritisk mot regimen som tog över. Det lovades stora demokratiska förändringar men jag trodde aldrig på det, och det visade sig ju vara lögn, säger Hoschang Moschiri som alltid försökt påverka och förändra med hjälp av sina teckningar.
Västervikskonstnären är inte förvånad över protesterna, utan beskriver det snarare som att landets ungdomar under många år gått och burit på en aggression i det fördolda.
– Ungdomarna har varit väldigt tåliga och låtit det här systemet fortgå i över 40 år. De har haft en tro på att en mer demokratisk process ska komma, men det har inte blivit så. Det blir lite som att kasta bensin på en eld, säger han.
Han är dock förvånad över att det är landets kvinnor som står i fronten den här gången.
– Det är framför allt unga kvinnor och det var lite oväntat. Man trodde kanske att det skulle finnas en opposition som skulle ändra hela det här. Det handlar inte bara om slöjan, utan de vill byta ut hela systemet och förändra. Den nya digitala tekniken har öppnat upp för många ungdomar att samlas och protestera. De som protesterar är väldigt trötta på alla gamla gubbar som sitter på en makt.
Iran, med sina 83 miljoner invånare, är ett mångkulturellt land bestående av flera olika etniska folkgrupper. Stödet för regeringen är extremt stark bland vissa grupper, och det är därför svårt att svara på hur det här kommer sluta.
– Det är jättesvårt att säga verkligen. Man vet att det kommer fortsätta och slutligen leda till något. Men till vad vet jag inte.