Västervikselever besökte barnhem i Rumänien

Som specialarbete har fem tjejer på Västerviks gymnasium gjort en utställning om Rumänien. Två av dem har dessutom besökt landet tillsammans med Västerviksorganisationen Bistånd Östeuropa.

Rumänien. Rebecca Koffed, Argjira Hashimi, Rebecca Hultgren, Zara Karlsson och Sandra Saari har tillsammans gjort en utställning om Rumänien som specialarbete på gymnasiet. FOTO: ANDERS STEINER

Rumänien. Rebecca Koffed, Argjira Hashimi, Rebecca Hultgren, Zara Karlsson och Sandra Saari har tillsammans gjort en utställning om Rumänien som specialarbete på gymnasiet. FOTO: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2006-04-28 09:00
Rumänien står just nu på tröskeln till den europeiska gemenskapen. Landets förhoppning är att bli medlem i EU från den 1 januari nästa år, men ännu har det slutgiltiga beslutet inte tagits av unionen.

Samtidigt är hjälpbehovet i landet många gånger stort. Fattigdomen är utbredd och diskrimineringen av utsatta grupper ett allvarligt problem - något som fått Västerviksorganisationen Bistånd Östeuropa att fokusera sitt arbete på just Rumänien.
- Ofta finns det ingen framtidstro i landet, även om många man pratar med hoppas på EU-medlemskapet, säger Anders Gunneheim på Bistånd Östeuropa.

Att Rumänien är ett fattigt land var också något som gymnasieeleverna Rebecca Koffed och Sandra Saari fick uppleva när de för några veckor sedan besökte landet tillsammans med Bistånd Östeuropa.
Tillsammans med sina klasskamrater Argjira Hashimi, Zara Karlsson och Rebecca Hultgren har de nu gjort en utställning på gymnasiets bibliotek om landet och upplevelserna under besöket.
- Man märkte direkt när man kom ner att standarden var mycket lägre, som när man satt fast i någon bilkö och det kom barn och tiggde pengar, berättar Rebecca Koffed.

De livshistorier som Rebecca Koffed och Sandra Saari fick höra var många gånger gripande. På ett barnhem i staden Aiud som Västervikseleverna besökte hade just en övergiven liten pojke tagits omhand. Och på ett av de centrum för handikappade barn som Bistånd Östeuropa stödjer fick barnen inte använda ingången på framsidan.
- Handikappade barn och ungdomar är ett jättetabu. Det är nästan som om det anses vara fel att vara handikappad och många av grannarna ville få bort centret, berättar Rebecca Koffed.
Men det fanns också historier med lyckliga slut. I utställningen berättas om två före detta gatubarn som livet vänt för.
- De har fått ett eget barn tillsammans och har nu någonstans att bo. Pappan har också fått jobb på en byggfirma, så det verkade gå bra för dem, säger Rebecca Koffed.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om