Västerviksborna relativt trygga visar undersökning

I en undersökning om trygghet svarar Västerviksborna att de känner sig relativt trygga. Lisa Koblanck på Västervikspolisen säger att det känns bra, hon delar uppfattningen om en trygg kommun.

Lisa Koblanck känner igen beskrivningen av Västerviksborna som trygga men undrar vilka problem det är som Polisen inte ser. Foto: Elin Lönn

Lisa Koblanck känner igen beskrivningen av Västerviksborna som trygga men undrar vilka problem det är som Polisen inte ser. Foto: Elin Lönn

Foto: Elin Lönn

Västervik2012-11-15 20:16

På torsdagen kom resultatet av den trygghetsundersökning som gjorts i Kalmar län. Västerviksborna är relativt trygga visar undersökningen. Utsattheten för brott har minskat sedan tidigare år som undersökningen gjorts, 2005 svarade nästan 21 procent att de blivit utsatta för något brott de senaste tolv månaderna medan det i år bara var knappt 11 procent. Oron för att bli utsatt för ett brott är också låg i Västervik om man jämför med övriga områden i länet.

Lisa Koblanck på Västervikspolisen tycker att undersökningen ser bra ut men att det är en fråga som hon funderar på. Endast 40 procent svarar att Polisen bryr sig om de lokala problemen som finns i Västervik.

- Jag undrar vad det är som de tycker att vi inte uppmärksammar. Man kan fråga sig om det rör sig om problem som vi ansvarar för eller om det är nedskärningar, bilträffar eller annat som påverkar.

Lisa Koblanck säger att hon upplever Västerviksborna som trygga och hon påpekar att det finns ett visst eget ansvar för tryggheten. En reflex eller ett cykellyse ökar tryggheten, säger hon.

- Det är en god känsla här, men när blodsockernivån sjunker och alkoholnivån ökar så händer det ju saker. Vi försöker följa den allmänna promenaden mellan krogen och matställen men det kan hända saker på andra ställen som vi måste ta hand om.

Senast undersökningen gjordes i länet var 2009 och en fråga som plockats bort handlade om främlingsfientlighet. Bortplockandet grundar sig i att problemen minskat, men Koblanck säger att det kan vara värt att ställa frågor om främlingsfientlighet nu när vi har två asylboenden i kommunen.

Undersökningen

Undersökningen är finansierad av Polisen och av samtliga kommuner i länet bortsett från Mörbylånga. 300 enkäter har skickats ut till flera områden i länet. Dels kommunerna, men också de olika stadsdelarna i Kalmar kommun. Åldersgruppen som har svarat är 16 till 85 år och av Västerviks 300 enkäter har 220, alltså 73 procent, besvarats. I hela länet ligger svarsfrekvensen på 69 procent.

I Västervik svarar 55 procent att de är oroliga för att bli utsatta för brott.

78,2 procent i Västervik känner sig trygga när de är ute ensamma en sen kväll. 11, 8 procent svarar att de är direkt otrygga.

3,6 procent svarar att de någon gång under de senaste tolv månaderna har avstått från någon aktivitet för att de känt sig otrygga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om