Undersökningen har gjorts sedan 2005. I början var det inte varje år, men det har det varit de senaste åren.
Redan från start har det varit två huvudspår i enkäten: upplevd trygghet och faktisk utsatthet för brott. Svaren har sedan vägts samman till ett så kallat problemindex, som ligger mellan 0 och 6, där 0 är tryggast.
Västerviks kommun har legat på 1,3 i snitt under alla dessa år, och det är den siffra som det blev även nu i höst. Däremot är det en försämring mot förra året, då det var 0,97.
– Det här tar vi på allvar och ska borra i och titta på, säger Ulrika Fagerlind, kommunpolis.
En sak som förhållandevis många tar upp som ett problem är att bilar kör för fort. Så har det varit i flera år nu.
– Det är en utmaning med trafiken. Där ser vi att vi skulle kunna vara bättre och föra medborgardialoger. Till exempel fråga folk var de vill att vi ska stå under trafikveckorna, säger Ulrika Fagerlind.
Att trafiken är en fråga som engagerar Västerviksborna är något som även politiken märker av.
– Det är vanligt med medborgarförslag om trafik, säger kommunstyrelsens ordförande, Harald Hjalmarsson (M).
Av 600 utskickade enkäter har denna gång 377 kommit tillbaka ifyllda. För sex år sedan var det 424. Harald Hjalmarsson tror att minskningen kan ha att göra med att det är så många olika undersökningar som folk uppmanas att delta i.
Hälften av enkäterna skickas till kommuninvånare på landsbygden och hälften till invånare i Västerviks stad. Det är ungefär lika många i vardera gruppen som svarar, 184 mot 193.
I maj inleddes en satsning som kallas "Effektiv samverkan för trygghet", där 100 rapportörer håller koll och rapporterar in olika problem, som exempelvis skadegörelse.
Kommunens säkerhetssamordnare, Anna Norén, säger att det här är ett komplement till Polisen. Avsikten är inte att det ska ersätta polisanmälningar, utan bara att det ska ge en aktuell bild av läget i kommunen, när det gäller sådant som kan påverka folks trygghet.
Ett konkret exempel på hur en åtgärd kan ge effekt är när buskarna i Stadsparken togs bort i somras, eftersom det var problem med att missbrukare höll till där.
Hur vet ni att det gav resultat?
– Man märker det på att det inte kommer in rapporter längre, säger Anna Norén.