TCO, som är centralorganisation för ett antal fackförbund, sammanställer varje år ett index på i vilken utsträckning män, respektive kvinnor, tar ut föräldraledighet. Här slår de ihop de två olika sorterna föräldrapenning, tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn (VAB) och den vanliga typen av föräldrapenning, som till största del tas ut innan barnet börjar förskola (föräldraledighet).
Indexet visar att det fortfarande i första hand är kvinnorna som tar ut båda delarna. Så här fungerar indexet: Ju närmare ett värde ligger 100, desto närmare är det att kvinnor tar ut all ledighet för omvårdnad av barn. Ett index på 50 visar på ett helt jämställt uttag och ett index på mindre än 50 betyder att män tar ut mer än kvinnor.
Tittar man länsvis så hamnar Kalmar län på trettonde plats med ett index på 71,9. I Västervik är siffran nästan densamma, 71,5.
Det ojämna uttaget av föräldrapenning och vård av sjukt barn, skriver TCO, påverkar kvinnors ekonomi på både kort och lång sikt och även jämställdheten på arbetsmarknaden. Kvinnor är borta längre perioder från arbetet än män, arbetar mer deltid efter föräldraledigheten och har lägre inkomst och pension.
TCO föreslår nu at de 90 lägstanivådagarna i föräldraförsäkringen byts mot 90 ”föräldratidsdagar” med ersättning på sjukpenningnivå. De här dagarna skulle då få tas ut tio om året när barnet är tre-tolv år samtidigt som övriga föräldrapenningdagar får tas ut innan dess. Förslaget är tänkt att få föräldrar att dela mer lika på föräldraledigheten innan barnen börjar förskolan.
TCO vill också införa en jämställdhetspeng i föräldraförsäkringen, en skattefri klumpsumma på omkring 15-20 000 kronor som betalas ut automatiskt till de föräldrar som har delat 40-60 procent var på föräldrapenningdagarna fram till barnets tvåårsdag.