En i personalen har uppgett att sedeln kändes mer som papper, den saknade rand och reflekterade inte. "Det var lätt att se att den inte var äkta", har hon uppgett.
30-åringen verkade oväntat lugn inför upptäckten, noterar de. Han kunde inte exakt svara varifrån han fått pengarna, men spekulerade i att det kan ha varit något han fått i dricks från sitt restaurangarbete, eller när han sålt varor online till okända personer.
Assistentåklagare Anna Jansson åtalade honom i vintras för bedrägeriförsök och olovlig befattning med falska pengar, men tingsrätten ger henne nobben. De anser inte att hon lyckats bevisa att han kände till att de var falska, innan kassörskan påpekade det. Därför frias han.
Rätten är dock oenig. Nämndemännen vill fria, men en jurist har en skiljaktig mening som han fört in i domen. Han menar att den åtalades uppgifter är alldeles för vaga för att ha trovärdighet och att det även för en privatperson borde ha varit uppenbart att sedlarna var falska.
Han menar att mannen borde dömas till skyddstillsyn.
Hur ser man då om en sedel är äkta?
Så här skriver polisen på sin hemsida.
- Högre valörer har ett säkerhetsband med tre fönster. Om du vickar på sedeln kan du i fönstren se bilder som rör sig och växlar motiv mellan ”KR” och en kungakrona.
- Varje sedel har en färgskiftande bild med anknytning till personen på sedeln. På 500-kronorssedeln sitter den till höger om Birgit Nilsson. Vickar du på sedeln kan du där se sedelns valörsiffra som också skiftar färg.