Nu senast handlade upphandlingen om taxitrafik för växelvis boende barn. Trafik som i dag körs av Västerviks Taxi, men som kommer att gå till en annan entreprenör efter upphandlingen. Så som Östman beskriver det så stupade taxibolaget på formaliteter. Deras anbud underkändes eftersom en del av anbudet beskrivits i en bilaga – i strid med instruktionerna.
– Istället antogs ett anbud som innebär 20 –25 procent högre kostnad för kommunen.
De senaste åren har Västervik Taxi tappat trafik i ytterligare två upphandlingar. De gångerna har det varit KLT som hållit upphandlingarna.
– Man har ställt krav på fordonen, och hur de ska vara lackerade som inte passar oss, säger Mikael Östman.
Den minskade trafiken åt den offentliga sektorn har fått konsekvenser för övrig taxiservice i Västervik. Västerviks Taxi AB fungerar som en beställningscentral. Sex taxiägare är anslutna till bolaget. Man håller gemensamma taxor, och samarbetar kring bemanningen över veckan, och över dygnet.
– För tio år sedan var mer än dubbelt så många taxiägare anslutna. Vi har fått dra ner på växelns öppettider, och nu kommer vi att få dra ner ytterligare, säger Östman.
De offentliga kontrakten är attraktiva för taxibolag. De ger en ekonomisk grund att stå på. Det är lönsam trafik på bra tider på dygnet. Som Mikael Östman ser det så plockar konkurrenterna russinen ur kakan. Man tar hem de lönsamma körningarna, utan att erbjuda övrig taxiservice.
– Varför ställs inga krav på taxiservice när kommunen gör upphandlingar, undrar han, och pekar på Vimmerby där utvecklingen gått längre:
– Där är växeln inte öppen efter klockan 18 på kvällen.