Västerviks sjukhus kan tvingas skära ner

Det kan bli dramatiska konsekvenser för Västerviks sjukhus när EU:s nya arbetsdirektiv införs vid årskiftet. Reglerna hotar hela sjukhuset som akutsjukhus, säger Bengt Lundin, verksamhetschef på röntgenavdelningen.

Bekymrad. Verksamhetschefen Bengt Lundin på röntgenavdelningen på Västerviks sjukhus är orolig inför framtiden. När nya regler kring arbetstider införs vid årsskiftet måste tre eller fyra nya läkare anställas - annars måste man skära ner i verksamheten.FOTO: ANDERS STEINER

Bekymrad. Verksamhetschefen Bengt Lundin på röntgenavdelningen på Västerviks sjukhus är orolig inför framtiden. När nya regler kring arbetstider införs vid årsskiftet måste tre eller fyra nya läkare anställas - annars måste man skära ner i verksamheten.FOTO: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2006-10-13 00:25
- På min avdelning behövs tre eller fyra nya läkartjänster med de här reglerna. Får vi inte det väntar drastiska nedskärningar i vår verksamhet, och det kommer att påverka hela sjukhuset, säger Bengt Lundin.

Han ser situationen som allvarlig. Dagens resurser räcker inte till för att klara verksamheten efter årsskiftet. Något måste göras, och det fort - annars väntar neddragningar.
De nya reglerna - som säger att en anställd måste ha minst elva timmars vila mellan arbetspassen och inte får jobba mer än 48 timmar i snitt per vecka utslaget över en period på fyra månader - gör att många anställda inte längre kan följa de scheman som finns i dag.
- Vi kan inte längre utnyttja läkarresurserna på bästa sätt, och därför måste vi anställa fler om vi ska få det att gå ihop. De nya reglerna är alldeles för stelbenta, säger Bengt Lundin.

Det kan därför bli tal om att prioritera bort vissa verksamheter på avdelningen. Bengt Lundin nämner bland annat magnetkameran, kärlundersökningar och den nuklearmedicinska verksamheten som exempel.
- Och det handlar inte om att ta bort lite här och där med en osthyvel, utan om drastiska nedskärningar där vi måste stänga ner vissa verksamheter, säger han.

En nedskärning på röntgenavdelningen skulle samtidigt få konsekvenser för flera andra avdelningar. Bengt Lundin och sjukhuschefen Bengt Wallin är båda överens om att röntgenavdelningen är central för hela sjukhuset.
Bland annat kirurgin, medicin­avdelningen och öppenvården använder i dag de resurser som finns på röntgen.
- Vi måste därför ha en dialog om hur vi kan minska på verksamheten på det minst smärtsamma sättet. Men det kommer att drabba sjukhuset hårt, säger Bengt Lundin.
- Det är en knepig situation att hantera. Antingen får vi mer personal eller så måste vi försämra tillgängligheten till vården, säger sjukhuschefen Bengt Wallin.

Samtidigt är det inte bara röntgenavdelningen som hotas av de nya reglerna. På andra avdelningar behöver också utökade resurser för att klara verksamheten. På kirurgen säger verksamhetschefen Kenth Johansson att arbetet just nu pågår för att undersöka vilka konsekvenserna blir.
- Men vi kan redan nu se att det krävs förändringar. Vi behöver större läkarresurser för att klara det här, annars kanske vi måste lägga ner vissa jourlinjer eller ta bort viss verksamhet, säger han.

För röntgenavdelningen finns det ytterligare ett problem, ett problem som inte enbart går att lösa med mer resurser. Många sjukhus drabbas av de nya reglerna och måste därför nyanställa. Men redan i dag är det brist på läkare med den kompetens som krävs.
- Var ska jag hitta röntgenläkare? Det är redan svårt att hitta läkare, både nationellt och internationellt, säger Bengt Lundin och fortsätter:
- Det som ändå är positivt med de nya reglerna är att det sätter fingret på den läkarbrist vi redan har. Nu ställs det på sin spets.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om