"Västerviks politiker struntar i ungdomarna"

Gymnasieelever tycker att bristen på fritidsaktiviteter skapar en ohållbar situation.

Västervik2002-02-15 06:00
Ingenting att göra på fritiden och ingenstans att samlas. Allt mer droger som är lätta att få tag på. En känsla av att inte ha någon framtid i Västervik. Så beskriver elever på gymnasiets medieprogram många tonåringars tillvaro i Västervik.
För att försöka ändra på situationen skickade klassen nyligen ett brev till kommunalrådet Anita Bohman och övriga politiker. Brevet publicerades även i VT för att väcka debatt. I insändaren beskrevs hur politikerna inte tar ungdomar och problem med narkotika på allvar.
Men något svar har de inte fått. Eleverna känner sig därför både besvikna och uppgivna. De tolkar tystnaden som ett bevis på att deras åsikter och oro inte betyder någonting.
- Anita Bohman har haft brevet i en vecka snart. Det är dålig stil att inte kunna ta sig den tiden att komma med något svar. Hon är anställd för att se till kommunens bästa, och vi är en del av kommunen även om vi inte har rösträtt, säger Senada Pecikoza från medieprogrammets årskurs 1.
Eleverna är bekymrade över att narkotikan flödar i Västervik.
- Bland ungdomar har Västervik blivit känt som en "knarkarstad". Även bland unga i andra städer vet alla hur lätt det är att få tag på droger här.
I veckan stängdes flera elever av från gymnasiet på grund av inblandning i den så kallade ecstasyhärvan.
- Det är synd att det ska behöva gå så långt, men att hålla på men knark är fel, säger Senada Pecikoza, och tror att det trots allt kan vara nyttigt med en kännbar läxa.
Senada Pecikova och hennes klasskamrater är förvånade över att reaktionerna varit så långsamma. Många vuxna har engagerat sig i kampen mot knarket, men de måste få stöd från politiskt håll, menar eleverna.
- Politikerna struntar i ungdomarna, och sedan blir de chockade att något sånt här kan hända i vår trevliga stad, säger Namaan Namaan.
I brevet till politikerna skickade eleverna också med en lista på förslag på hur Västervik skulle kunna bli en "ungdomsstad".
Listan över tänkbara aktiviteter innehåller bland annat disco för ungdomar från 16 år, mediahus, ungdomsbio, bättre kommunikationer, danskurser och Internetkafé. Högst på önskelistan finns ett aktivitetshus att samlas i.
- Det behöver inte bli så dyrt, och det kommer ju intäkter. Det som behövs är lite bidrag från kommunen och framför allt lokaler, säger Alexander Östin, som menar att exempelvis Kafé Vega inte är tillräckligt attraktivt i nuvarande form.
Helst vill de bilda en förening tillsammans med vuxna. Vuxna behövs för stabilitet och för att hålla i trådarna.
- Vi kan inte bara sitta och säga att det är dåligt här i Västervik. Vi vill göra något, men vi kan inte ha hela ansvaret själva, säger Naaman Naaman.
Eleverna kan även tänka sig att starta ett opolitiskt ungdomsråd för att lättare påverka sin situation och få inflytande.
De tänker nämligen fortsätta att kämpa för att få en meningsfull fritid så att inte narkotikaförsäljarna får mer fäste. Trenden måste brytas. Och det måste ske nu.
- Politikerna kanske tror att det går att tysta ner det här. Men hur ska de gå om de vill satsa på att göra Västervik till en pensionärsstad om inga unga finns kvar för att ta hand om dem, undrar Senada Pecikoza.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om