Västerviks museum kan få miljontillskott – men möter motstånd

Västerviks museum och länsmuseet har hamnat på kollisionskurs. Striden handlar om Västerviks museum ska få vara med och dela på regionens kulturpott.

Västerviks museum kan upptas i kretsen av kulturinstitutioner med regional status.

Västerviks museum kan upptas i kretsen av kulturinstitutioner med regional status.

Foto: Ulrik Alvarsson/Arkiv

Västervik2024-05-04 06:00

Är utställningen om Mars Makalös och det övriga arbetet som utförs på Västerviks museum i första hand en lokal angelägenhet, eller bör regionen vara med och finansiera åtminstone en del av verksamheten?

Frågan har ställt på sin spets när regionen ska ta sin kulturplan för de kommande åren. För första gången finns förslaget att Västerviks museum ska tas med bland de institutioner runt om i länet som ska ingå i kretsen som får regionalt bidrag. För Västerviks museum innebär det troligen miljonbelopp varje år.

På Kalmar läns museum ser man utvecklingen med oro. Museet befarar en utveckling där det kan bli allt fler institutioner runt om i länet som kommer att vilja vara med och dela på kulturanslagskakan.

– Jag vill säga att jag har inget emot Västerviks museum. Jag har besökt det flera gånger, och jag hör bara gott om museet och det arbete som görs där. Jag förstår att Västerviks museum försöker få regionalt bidrag. Alla museer har ont om pengar, säger Jonas Hellberg (S), ordförande i Kalmar läns museum, men fortsätter:

– För att få regionalt stöd så ska man ha ett regionalt uppdrag. Vi är en bred institution som vårdar kulturarvet för länets alla kommuner. Vi har tusentals föremål och bilder från Västerviks kommun. Jag ser inte att Västerviks museum har den regionala funktionen.

Han beskriver att de institutioner som redan från regionalt bidrag, där finns bland annat Byteatern i Kalmar och länsmusiken i Oskarshamn, har svårt att få ekonomin att gå ihop. Han befarar att om Västerviks museum tas upp i kretsen som ska dela på regionens anslag så kommer "dammluckorna att öppnas".

– Då finns det museer i varje kommun som kommer att tycka att de har rätt till regionalt bidrag.

undefined
Olof Nimhed, Västerviks museum.

På Västerviks museum så har man inte oväntat en annorlunda syn. Museichefen Olof Nimhed tycker att Västerviks museum borde ha tagits upp i kretsen för länge sedan.

Han anför det täta samarbete som museet har med forskarvärlden, och tycker att museet borde få ett uppdrag som går utanför den lokala intressesfären när det gäller marinarkeologi med fokus på 1500-talet.

Om man som boende i Högsby undrar varför det skulle ha ett intresse för hela regionen –  vad svarar du då?

– Den regionala angelägenheten ligger i att hela vårt långsträckta läns kust är format av den utveckling som började på 1500-talet med skeppsbyggeri. Det har påverkar strukturen och uppbyggnaden i inlandet också. Bruken och bruksorterna har haft en anknytning till sjöfart.

undefined
Carl Dahlin (M), regionpolitiker.

Politiskt tycks inte frågan om att Västervik ska få komma med i den regionala kultursamverkan vara någon dynamit. I Kalmartidningen Barometern försvaras prioriteringen av majoritetspolitikern Karin Helmersson (C). När vi talar med oppositionspolitikern Carl Dahlin (M) är han inne på samma linje. Han trycker tvärtom på att det är viktigt att det är viktigt att Västerviks museum ska få besked om när de kan börja hoppas på regionalt stöd för planeringens skull.

Hur ser du på argumentet att det blir tuffare för kulturinstitutionerna om det bli allt fler som ska dela på en kaka som inte är så stor från start?

– Till att börja med så är kulturanslaget inte så litet, sedan tror jag tror att man kan frigöra pengar inom det befintliga anslaget genom att effektivisera och samarbeta mer.

Jonas Hellberg på Kalmar läns museum avfärdar det sista.

– Vi har varit underfinansierade så länge att det som kan effektiviseras har effektiviserats för länge sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!