Det förklarar kommunens räddnings- och säkerhetschef Joakim Jansson. IT-attackerna han beskriver utgörs av allt från ungdomar som ser det som en kul grej att "jävlas lite", till främmande makter som försöker påverka det svenska samhället.
Att såväl myndigheter som privata bolag, exempelvis IT-attacken som ledde till att flera Coop-butiker höll stängt tidigare i juli, drabbas av attacker är i dag allmänt känt.
– De som utför sådana attacker ligger alltid i framkant. För IT-säkerhetsföretagen handlar det om att täppa igen hål i säkerheten, säger Jansson.
Han berättar att under de senaste 3-4 åren har kommunens medvetande kring IT-säkerheten hamnat allt högre upp på agendan. Inom kommunen finns det även policys för vad som bör undvikas att diskuteras online. Dels kan det handla om uppgifter som rör enskilda individer, men även uppgifter som rör rikets säkerhet.
– Viss information med andra myndigheter, såsom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap eller Säkerhetspolisen, diskuterar vi aldrig över telefon. Telefoner som finns närvarande vid känsliga samtal placeras även i bruslådor.
Vad dessa samtal skulle kunna handla om kan Jansson av förklarliga skäl inte diskutera.
Flera myndigheters svartlistande av den amerikanska kommunikationslösningen Microsoft Teams, som bland andra SVT rapporterat om, mynnar dock ut i frågan om vart informationen som delas i mjukvaran lagras. När det handlar om programmet Teams så lagras personuppgifter av användare på amerikanska servrar, uppgifter som amerikansk underrättelsetjänst skulle kunna begära ut.
Inom Västerviks kommun finns det sedan tidigare policys kring att aldrig lagra uppgifter i Teams:
– Vi är restriktiva kring hur man använder Teams. Det ska endast användas när det krävs i externa kommunikationer, säger kommunens IT-chef Magnus Larsson.
Huruvida alla delar av kommunen följer detta kan inte Larsson svara på. Teams har växt sig populärt i pandemitider, vilket gör att en del interna möten sker via tjänsten. Att kommunen valt att undvika intern användning av programmet har att göra med aspekten av att informationen lagras i USA.
– Det finns sedan tidigare ett kommunalt beslut om att vi ska använda oss av programmet StarLeaf.
StarLeaf är liksom Teams utvecklat av andrahandspartner. Kommunen har inte utvecklat några egna IT-system enligt Larsson.