Till att börja med behöver flyktingarna någonstans att bo.
– Vi gör allt vad vi kan just nu. Vi förväntar oss att det kommer en flyktingvåg och enligt de signaler vi har fått kommer den att vara betydande, säger Bostadsbolagets vd Sven-Åke Lindberg.
Till att börja med efterfrågade länsstyrelsen en ungefärlig uppskattning på vad de har att uppbringa i form av lediga bostäder på kort tid.
– Vi går igenom allting vi har. Vi har några bostäder i Ankarsrum som tidigare var migrationsboende och som vi håller på att ställa i ordning, men som inte är uthyrt ännu och så har vi ett elevboende i Gamleby där det finns plats. Det här är i första läget. Sedan får vi också titta på vad vi har i form av lokaler som inte är uthyrda, gymnastiksalar och annat, om det skulle bli aktuellt, säger Lindberg.
Joakim Jansson är säkerhetschef i Västerviks kommun. Han berättar att kommunen har meddelat länsstyrelsen att de just nu kan erbjuda sammanlagt 230 boendeplatser, det gäller då alltså platser där fastigheterna ägs av kommunen eller något av de kommunala bolagen.
– Privata hyresvärdar kan anmäla sig hos Migrationsverket, om det gäller bostäder som uppfyller flera kriterier. Det ska till exempel vara 30 boendeplatser eller mer. Där finns det ett formulär att fylla i på Migrationsverkets hemsida.
För initiativ i mindre skala har Röda Korset i Västervik tagit på sig att vara samordnande.
– Men en sak som är extra viktig nu när EU har aktiverat massflyktsdirektivet, är att alla som kommer hit är noggranna med att registrera sig hos Migrationsverket. Annars går de miste om sina rättigheter, säger Joakim Jansson.
Massflyktsdirektivet innebär att ukrainare som har flytt kriget har rätt att snabbt få ett tidsbegränsat arbets- och uppehållstillstånd, boende och dagersättning.
Dessutom ska Migrationsverket tillhandahålla boende under de upp till tre år som uppehållstillståndet gäller.
När det gäller samordningen och arbetet med att få fram de bostäder som kan komma att behövas tycker både Joakim Jansson och Sven-Åke Lindberg att kommunen har en bra beredskap, efter erfarenheterna från flyktingvågen 2015-2016.
– Vi har kört igång med en särskild organisation, en del handlar om säkerhetsläget och en annan om boende, kost, kommunikation med mera. Där har vi inom räddningstjänsten samordningsansvaret, säger Joakim Jansson.