– Det är faktiskt första gången jag ser en ansökan som kommer från elevhälsan i kommunen, skriver filminstitutets handläggare Malin Nygren i ett mejl till tidningen.
Totalt får 20 kommuner runt om i Sverige dela på 1,8 miljoner kronor till filmanknutna projekt.
I Västerviks fall vill elevhälsan låta ungdomar jobba på ett sätt som liknar ett modernt mediehus. Ungdomarna får göra minidokumentärer där man intervjuar andra människor i aktuella ämnen.
I ansökan räknar elevhälsan upp en rad fördelar med arbetssättet: Ungdomar får se mer av hur det funkar i samhället, de får använda sin egen röst och möta andra människor. Känslan av sammanhang och samhörighet ökar.
"Genom att delta i verkliga situationer och göra saker på riktigt ökar deras motivation", skriver elevhälsan.
I ansökan skriver man att även elever med dåligt självförtroende, efteråt när de ser filmerna kan konstatera att de lyckades utföra något svårt. Man har intervjuat en främmande människa, sett hen i ögonen och ställt följdfrågor under intervjun.
Målgruppen för projektet är främst ungdomar med neuropsykiatriska funktionshinder, men man nämner även en rad andra grupper, bland annat hemmasittande elever som har svårt att följa vanlig undervisning samt elever med läs- och skrivsvårigheter. Totalt har projektet en budget på 256 500 kronor.
Vi har sökt med inte nått elevhälsan för en kommentar.