Västerviks idrott träffade Harald
Sex idrottsklubbar i centralorten Västervik var i tisdags kväll samlade på kultur och fritidskontoret för att för att få tillbaka den så kallade nolltaxan på all ungdomsverksamhet som bedrivs i kommunen. Efter två timmars snack stod det ganska klart att varken tjänstemän eller politiker är beredda att återinföra den nolltaxa som var så populär för ett antal år sedan.
- Men ni måste sätta fart, vi ska snart börja med budgetarbetet. Det sade faktiskt Peter Lundgren, ordförande i kultur och fritidsnämnden.
De sex idrottsklubbar som var närvarande på mötet var IFK Västervik, Västerviks FF, Västerviks IK, Westerviks Innebandyklubb, Västerviks Handbollsförening och Västerviks IF. De träffades för två veckor sedan och bestämde sig då för att uppvakta Harald Hjalmarsson. När kommunalrådet fick läsa om detta i VT tog han första steget,och därför var det han som bjöd på kaffe och bullar i tisdags kväll.
Med från kommunen var även Conny Jansson, Peter Lundgren, Lasse Danielsson och Per Svensson. Idrottsledare på plats var Lennart Nilsson och Svante Berg, IFK, Sune Johansson och Jörgen Karlsson, VFF, Magnus Nilsson, VIK, Benny Petersson, VHF, Rikard Nilsson, VIF, Magnus Larsson och Marie Johansson från WIBK. På plats var också Erkki Karhumaa från Fotbollsdomarklubben. Han behövde dock inte använda varken det gula eller röda kortet.
Idrottsdelegationen hade med sig en skrivelse som överlämandes till kommunalrådet. Där stod bland annat så här: "Efter att ha följt debatten om pengar och stöd till Västervik Speedway så är vår uppfattning att det nu finns utrymme för att marknadsföra Västervik som en kommun där man satsar på ungdomsidrotten."
Man ville alltså ha tillbaka nolltaxan, vilket skulle innebära att ingen kostnad tas ut i hyra av lokaler eller utomhusplaner gällande ungdomars träning eller matcher. "Vi vill att kommunen satsar på ungdomarna i kommunen genom att underlätta för alla föreningar som bedriver ungdomsverksamhet", var kravet i brevet.
- Bra att vi kunde träffas, tyckte Harald Hjalmarsson. Vi borde göra det till en tradition. Han försvarade satsningen på speedwayklubben, men pratade sig också varm för alla andra idrotter. Men han gjorde också tillägget att "inget ska vara gratis."
Under kvällen fick sedan kommunalrådet och de andra inom kultur och fritid veta hur idrottsklubbarna har det. Mycket handlade om ledarbrist och om ledare som i första hand får jaga pengar istället för att träna ungdomarna. De ekonomiska bidragen från kommunen, är mycket små, och bingolottos storhetstid är över för länge sedan.
Chefen på kultur och fritidskontoret, Lasse Danielsson, påpekade att hans kommun har låga avgifter och sade också att det nog bara är Stockholm som fortfarande har nolltaxa.
Lennart "Kirre" Nilsson hade tagit reda på att kommunens parkeringsautomater ger ett överskott på två miljoner kronor och tyckte att dessa pengarna kunde satsas på ungdomsidrotten.
VFF:s kassör Jörgen Karlsson hade räknat ut att hans klubb får 7.50 kronor per deltagare i statligt aktivitetsstöd, men bara 1.67 kronor av kommunen. Han föreslog naturligtvis en höjning.
Mycket under kvällen kom också att handla om bildandet av en idrottsallians. Ett bollplank mellan idrotten och kommunen. Alla var inte med på de tankegångarna, men om hela kommunen får chansen kanske det kan bli något.
Intressant denna kväll var den fina stämningen mellan tjänstemän, politiker och idrottsledare. Det faktum att idrottsledarna fick med sig ett "bud" på en höjning av aktivitetsstödet satte en fin punkt på kvällen. I det fallet är ju dessutom risken minimal att speedwayklubben kan roffa åt sig särskilt många kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!