Västerviks gymnasium fyller 40

I år är det 40 år sedan Västerviks gymnasium togs i bruk. VT samlade några ur skolpersonalen för att prata om gymnasiets utveckling och om hur lärarrollen förändrats.

En rektor, en planerare, en bibliotekarie och två lärare i Forsbyrummet på Västerviks gymnasium. Från vänster: Jan-Olov Andersson, Jenny Fohlin, Eva Zryd, Gunnar Tideman och Hans Pettersson.

En rektor, en planerare, en bibliotekarie och två lärare i Forsbyrummet på Västerviks gymnasium. Från vänster: Jan-Olov Andersson, Jenny Fohlin, Eva Zryd, Gunnar Tideman och Hans Pettersson.

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2009-08-21 00:07
År 1964 beslutade stadsfullmäktige i Västervik att bygga en ny gymnasieskola på Östersjövägen i Västervik. Anledningen var att riksdagen bestämt att yrkesskolorna skulle slås ihop med landets gymnasieskolor. 1969 togs Västerviks gymnasium i bruk och ersatte därmed det högre läroverket, nuvarande Ellen Key-skolan. I början av 1970 invigdes skolan och dåvarande utbildningsministern Ingvar Carlsson som höll tal i skolans aula. En stor nyhet 1969 var när femdagarsveckan infördes i skolan. Lärarna kritiserade dock reformen för att den lett till att deras raster förkortades med fem minuter. På den tiden gick bara 40 procent av eleverna från grundskolan vidare till gymnasiet. Övriga gick på yrkesskolor eller direkt ut i arbetslivet. En stor skillnad mot i dag var att gymnasieklasserna var mindre men fler. I dag är de större och färre. Hur är då dagens elever? Kunskapsmässigt är det ingen större skillnad mot 70-talets elever, menar fysikläraren Gunnar Tideman. Däremot upplever han att de är lättsammare och att de har en öppnare attityd.- Man har en mycket bättre kontakt med eleverna än förr, säger Gunnar Tideman.I dag har även föräldrarna mer kontakt med skolan än tidigare. Inte minst genom internetsidan "Dexter"där de bland annat kan se studieplaner och barnens betyg och närvaro.Hans Pettersson som själv gått på gymnasiet i Västervik minns föräldramötena på 70-talet.- Då satt lärarna bakom ett bord med varsin namnskylt och så fick föräldern gå till den lärare han eller hon ville prata med, säger han och skrattar.Fram till mitten på 80-talet var läraryrket rätt ensamt. Allt planeringsarbete skedde hemifrån. Och mellan lektionerna satt läraren på sitt arbetsrum.- I dag jobbar man mer i arbetslag och har hela tiden en dialog med sina kollegor, säger studierektorn Jan-Olov Andersson.Gymnasiepersonalen VT träffar är enig om att dagens lärare måste vara mer mentor än tidigare. Utvecklingssamtalen är ett exempel på det.- Ibland är man mer socialarbetare än lärare. Man har ett större helhetsansvar och har skyldighet att följa upp elevens utveckling, säger idrottsläraren Hans Pettersson som jobbat på skolan sedan 1979.
Antal lärare och elever
Antal Elever Lärare (heltidsanställda): 1969: 662 Cirka 471979: 908 Cirka 751989: 1 049 Cirka 80
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om