– Hittills har 76 procent av nikotinanvändarna förändrat och förbättrat sina vanor, och 29 procent hade slutat helt. Det är jättestort! säger Maria Engman, mödrahälsovårdsöverläkare i Västervik.
Framgången härleds till satsningen på levnadsvanor inför graviditeten.
– Det är unikt att vi fått medel för en prekonceptionell satsning. Tidigare har vi kunnat informera, men nu kan vi stödja mer konkret. Det är jätteroligt, säger Engman.
Grocher Schildt berättar hur de jobbar med motiverande samtal för att tillvarata och stärka befintlig kunskap hos det gravida paret.
– Många vet väldigt mycket, men behöver hjälp att omsätta det i praktiken. Då kan jag hjälpa till med att göra ett träningsschema, eller en plan för nikotinavvänjning, och jobba med båda i det gravida paret, säger Grocher Schildt.
– Tidigare har vi kunnat hänvisa till primärvården, men det är inte alls samma sak som att säga "vi går och knackar på hos Hannah", och det är fantastiskt att Hannah kan avlasta barnmorskorna i samtalsmetodik, säger Engman.
Både ålder hos förstföderskor, och fetma hos gravida, ökar. I länet ligger förstföderskornas snittålder på 27,8 år, jämfört med 1974 när de var i snitt 23,3 år gamla. I Västerviks kommun ligger snittet på 27,4 år.
Engman känner igen siffrorna.
– Man är överlag mer medveten idag, men ändå ökar både ålder och fetma. Det kan finnas många olika orsaker till det, säger Engman.
Med ålder och fetma ökar risken för blodproppar, högt blodtryck, kromosomavvikelser, havandeskapsförgiftning och att fostret växer sämre.
– Hur livet blir beror på många olika faktorer. Åldern kan man ju inte göra något åt, men det finns mycket annat man kan förändra, säger Maria Engman.
– Och det är aldrig försent, tillägger Grocher Schildt.
Engman och Grocher Schildt vänder sig båda emot ”pekpinnar”.
– Det fungerar ju sällan. Istället kan man uppmuntra små steg. Kan en rökare minska cigaretterna från 20 till 2 om dagen är det också en framgång. Små förändringar är också bra. Det finns en sådan kraft i att se att man själv kan göra något åt sin situation, säger Engman.
Att inkludera båda parter, att jobba brett och långsiktigt kan motverka riskerna vid graviditet.
– Det känns så roligt, nu när det är så mycket som är negativt i covid-tider, att vi får jobba med något som är så positivt, säger Engman.