Mats Danielsson har bland annat under flera år, senast i år, varit expert i etikett i SVT under Nobelfestligheterna.
Vi utgick från att det är den närmaste familjen som firar, kanske med någon ny bekantskap, en partner exempelvis.
Hur gör man med exempelvis en ny partner, måste man bjuda dem till familjejulen?
– Som regel bjuder man båda i ett etablerat par. Men är det i början av ett förhållande kanske det paret väljer att fira var för sig, med sina egna familjer. Men då är det ju bara att tacka nej, man har en giltig anledning.
– Men, och det här är viktigt, man bjuder aldrig in någon till någon annan. Det är värden som bjuder dem som de vill ska komma. "Jag tar med mig en kompis som är hemma över jul", så får man inte göra.
– Då är det bättre att tacka nej: "jag kan inte komma, min kompis är hemma och har ingen att fira med, jag firar med henne istället". Om det finns plats och lust då är det ju en enkel sak att säga: "Ta med henne med".
Det är knytkalas, jag ska ta med Jansson och köttbullar till julbordet, Måste jag ta med en gåva då?
– Nej, det tycker jag inte. Det är ju en överenskommelse om att man delar på "bördan" med julbordet. Men det är klart att man kan ta med en julblomma till mamma. Man tackar ju för värdskapet, på ett sätt. Så man behöver inte men det kan vara trevligt.
Får man ta från andra lagret i chokladkartongen, fast första inte är slut än?
– Haha! Ja du....Jo men det skulle jag säga att man får om man har ställt fram hela kartongen, då får man ta för sig. Jämför med en tallrik på en buffé. Om man ställer fram den får man ju ta av allt på fatet.
Nu är det dags att äta men jag är allergisk mot laktos, säger vi. Kan jag förvänta mig att värden ska ta hänsyn till det?
– Självklart kan du erbjuda dig att ta med dig saker själv som du kan äta. "Jag är allergisk mot laktos, men jag kan ta med en laktosfri Jansson för att göra det enklare för dig", kan man säga.
– Är man en god värd så tackar man nej och ordnar det själv. Men visst, det finns så många att ta hänsyn till idag, och då är det bra om de frågar hur man vill göra och tar med eget om det blir besvärligt annars.
Och så är det dags för presenter...måste alla ge present till alla, eller hur ska man tänka?
– Det där är ju något man bör göra upp om på förhand, vilket många också gör så klart. Nu för tiden är det vanligare att de vuxna kanske kommer överens om att inte köpa till varandra, det är mer fokus på barn och barnbarn.
– Men man kan ju fråga innan, ska vi köpa presenter till varandra i år? Eller hur ska vi göra?
Här vill Mats slå ett slag för julklappsspelet.
– Det är ju jätteroligt och det händer verkligen något när man kör det. Det blir lite fight! Presenterna där behöver ju inte vara dyra, säg två klappar var för max 100 kronor. Det är roligt och ett bra sätt att ge bort presenter utan att lägga för mycket pengar på det.
Vad gör jag om jag verkligen inte gillar en present som jag får?
– Det beror på lite. I det flesta fall så är det bara att hålla god min och tacka så mycket. Här är det helt okej med en liten vit lögn, för att inte göra någon sårad.
– Är det ett klädesplagg kan man väl säga "tack, vad fin med det är inte riktigt min färg, är det okej om jag byter till en annan?". Är det en bok man läst så är det bara säga det och se om det finns möjlighet att byta.
Vad gör man i julmyset när någon börjar ta upp känsliga ämnen, eller uttrycker sig på ett sätt man tycker inte är okej?
– Jag skulle säga att man väljer att inte ta den diskussionen, att man inte "spelar på den bollen", man styr bort det. Om man byter ämne fort och flera gånger så brukar personen förstå att det pratet inte är önskvärt. Om de inte gör det får man sätta ner foten: "Nu är det jul, då pratar vi om något annat än sånt här".
Slutligen: Man oroar sig för att det blir för dyrt och jobbigt för exempelvis en förälder att "dra runt" hela julen, men julmat och presenter till alla barn och barnbarn. Det kan handla om stora summor. Hur hanterar man det?
– Jag skulle säga att man helt enkelt fråntar dem ansvaret. Man får gå ihop: "I år har vi bestämt att det är vi som gör julmaten och att du inte får köpa dyra presenter, det blir för dyrt". Efter det kan man diskutera det, vad som kan vara lämpligt.
– Om mamma vill göra några rätter eller så är det ju helt okej, men då har man öppnat för diskussionen. Och föräldern eller vem det nu är kan säga "Jag får inte...", vilket underlättar för dem.