Joakim Jansson är t f förvaltningschef för räddningstjänsten och för tillfället även ansvarig säkerhetssamordnare i kommunen. Jansson menar att kommunen har en väl fungerande krisorganisation som tar över styret när kommunen drabbas av en krissituation eller en "extraordinär händelse" som den korrekta termen lyder. Vid varje sådan följs ett förutbestämt mönster, oavsett katastrofens art.
- Det finns en tjänsteman som alltid är i beredskap. Denne har mandat att sätta igång hela krisorganisationen, vilket man gjorde under stormarna Gudrun och Per, säger Jansson.
Organisationen är omfattande men trimmas fort när man skaffat sig översikt över situationen. Jansson berättar att den institution som är bäst rustad och har lämplig kompetens börjar leda arbetet. Vid ett olje- eller bränsleläckage är det i första hand räddningstjänsten som tar vid.
Pierre Strid, avgående räddningschef, berättar om räddningstjänstens agerande i en sådan situation, ett agerande som följer den oljeskyddsplan som finns upprättad i kommunen.
- För oss på räddningstjänsten handlar det om att försöka begränsa skadorna. Vi är inte alls rustade för ett omfattande saneringsarbete till sjöss. Vi har 750 meter länsar, en slags skyddsbarriärer som kan avgränsa de farliga ämnena.
Hur effektivt en sådan avgränsning blir beror på reaktionstid men framförallt väderförhållanden.
- Fartygen förliser oftast under svåra väderförhållanden. Vid stark vind och till exempel drivis är chansen att avgränsa spillet effektivt väldigt liten.
Strid menar att oljan kommer att nå land, sen handlar det om att styra var den hamnar och minimera åverkan på naturen.
Både Jansson och Strid betonar vikten av samverkan vid oljeutsläpp. Vid en omfattande katastrof finns det inte ens på nationell nivå resurser som räcker. Efter de första stegen är det dags att be om hjälp från grannkommuner, kustbevakning och staten i övrigt och även hämta material från en eller flera av de fyra depåer som finns i Sverige. Till dess handlar det om att hålla oljan borta från land så länge som det går innan hjälpen kommer.