Västervikarna med 2.0 på högskoleprovet – så gjorde de

Av alla som skrivit högskoleprovet i Västervik sedan 1989 är det 24 personer som fått full pott. Vi har pratat med tre av dem, och tagit del av deras bästa knep.

Karl Landergren, Åsa Rathsman Mclean och Elin Johansson är tre av Västerviks "högskoleprovsexperter", som alla fått 2.0 på provet. De tror alla att förberedelse, och repetition, är framgångsfaktorer.

Karl Landergren, Åsa Rathsman Mclean och Elin Johansson är tre av Västerviks "högskoleprovsexperter", som alla fått 2.0 på provet. De tror alla att förberedelse, och repetition, är framgångsfaktorer.

Foto: TT/Karl Landergren/Elin Johansson/Åsa Rathsman Mclean/Montage

Västervik2021-03-12 07:50

1992 fick Karl Landergren resultatet 2.0. Efter studenten från en samhällsvetenskaplig linje hade han insett att han ville bli läkare.

– Då var vi ett gäng från Vimmerby folkhögskola som tog bussen till Västervik och gjorde provet. Och det var ju jättekul att få full pott, för då slapp man tänka på om man skulle komma in eller inte, berättar han. 

Hans bästa tips? Att vara nyfiken. 

– Det hjälper att titta på gamla prov och veta hur det är uppbyggt. När det gäller ordförståelse hjälper det att ha läst olika typer av texter. Man får ju bättre ordförråd när man blir äldre och det är ju för att man kommer i kontakt med fler ord, helt enkelt. Det är nog bra att vara nyfiken på saker och ting, att vara lite allmänt intresserad, säger Landergren. 

undefined
"Man får ju bättre ordförråd när man är äldre, och det beror ju på att man kommer i kontakt med fler ord, helt enkelt", säger Karl Landergren, och tipsar om att prata, läsa och vara allmänt nyfiken.

Åsa Rathsman McLean, som idag är psykolog, fick full pott 2011. 

– Det är klart att det är roligt att få ett sådant resultat, och veta att alla vägar är öppna. I mitt fall var det extra roligt, eftersom jag gjorde det ganska långt efter jag slutat gymnasiet, berättar Åsa, som var i 30-årsåldern när hon bestämde sig för att göra provet. 

För att förbereda sig kollade hon upp hur proven från föregående år var upplagda, repeterade gymnasiematten och tänkte över hur hon skulle fördela tiden.

– Jag tror det bästa är att se till att man får en god natts sömn så att man är utvilad och känner sig i balans på provdagen, och inte försöka plugga in något i sista minuten, säger hon.

undefined
Karl Landergren, Åsa Rathsman Mclean och Elin Johansson är tre av Västerviks "högskoleprovsexperter", som alla fått 2.0 på provet. De tror alla att förberedelse, och repetition, är framgångsfaktorer.

Elin Johansson bestämde sig också senare i livet för att bli psykolog. Hon hade redan gått en universitetsutbildning innan hon kom fram till att det var just psykolog hon skulle bli. 

– ...Och när jag fick 2.0 var jag ju säker på att jag skulle komma in, för betygen från gymnasiet hade aldrig räckt, berättar hon. 

Att redan ha pluggat en utbildning på universitetet gjorde att hon redan läst mycket av det som ingick i provet, som statistik och ordförståelse.

– Då hade jag fått öva på de bitarna under en lång tid. 

– Men man ska inte tänka att man måste ha pluggat massor innan! Man gör ju provet för att komma in. Men många får bättre resultat när de gjort provet flera gånger, man måste lära sig formen för att göra prov på det sättet. 

Elins bästa tips är att sänka kraven, se provet som ett övningstillfälle, och att inte bli avskräckt. Och att utsätta sig för mycket språk.

– Att läsa mycket, både på svenska, engelska och andra språk, och att slå upp svåra ord. Svåra svenska ord kan ju vara låneord från andra språk Och att fördela tiden väl. Jag såg till att räkna ut hur mycket tid jag har på mig för varje uppgift, och försökte hålla takten, för att inte missa hälften. Fastnar du någonstans, så hoppa över den frågan och gå tillbaka senare. Och fyll i alla svar innan du lämnar in, man kan faktiskt gissa rätt. 

undefined
"Fyll i alla svar innan du lämnar in provet, lämna ingenting tomt. Man kan faktiskt gissa rätt", tipsar Elin Johansson.

Här är listan på Västerviks 2.0:are

1989: Björn Holm

1991: Mats Rosenmüller

1992: Karl Landergren

1994: Gunela Andersson

1994: Joachin Starck

1994: Fredrik Grimvall

1996: Kristina Gillin

1999: Anne Bodin

1999: Jon Petter Erik Johansson

2001: Fredrik Dunge

2003: Evalill Nilsson

2003: Maria Larsson

2004: Mikael Eriksson

2005: Anders Rönnberg

2005: Petter Hollertz

2006: Roger Lockneman

2006: Vera Jaconson

2008: Mattias Hallberg

2009: Olof Krantz

2010: Elin Johansson

2010: Markus Fridell

2011: Åsa Rathsman Mclean

2011: Andreas Bodin

2015: Dan Augustini

Högskoleprovet 2021

I år genomförs högskoleprovet i vår vid två tillfällen. En åldersgräns på 19 år har införts och totalt får 70 000 personer skriva provet. 

I Västervik görs provet på Campus Västervik, drygt 50 personer kommer att skriva provet, utspridda i olika lokaler. Deltagarna uppmuntras att bära munskydd. 

Högskoleprovet består av åtta olika delar med totalt 160 uppgifter. Bland uppgifterna finns bland annat matematisk problemlösning, ordförståelse, logiska resonemang och läsförståelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!