Annica Lindeberg flyttade visserligen från Västervik 1990 för ett jobb på TV4, men trots att hon numera bor i Stockholm känner hon sig fortfarande som Västervikare.
– Jag är Västervikare i själ och hjärta. Jag har mina syskon och föräldrar i Västervik och vi har många gånger pratat om att flytta ner, säger Annica Lindeberg som spenderar varje sommar i kommunen.
Nu är hon aktuell med dokumentärserien "One planet, one chance" som ska sändas på Sveriges television med premiär den 30 januari.
– I dokumentärserien besöker vi olika platser och visar vad som händer med naturen om man beter sig på olika sätt. Vi vill väcka uppseende men också ingjuta hopp om att det fortfarande går att göra något. Vi vill nå den lilla människan. Vi förväntar oss inte att människor ska börja göra jättestora förändringar i sina liv, för det är svårt. Men vi vill att folk får upp ögonen, säger Annica Lindeberg.
Dokumentärserien skildrar bland annat skogsavverkningens följder på Sumatra och i Sverige och hur utvinningen av palmolja påverkar Sumatras urfolk. Tittaren får också följa med när Annicas kollega film- och fotojournalisten Joakim Odelberg möter orangutanger, elefanter, hajar, gorillor, djupshavslevande arter och sköldpaddor. Annica beskriver den nya tv-serien som "action i kombination av bevarande".
– Vi frågar oss vad som händer om en art försvinner, hur påverkar det ekosystemet och oss människor.
Annica Lindeberg och Joakim Odelberg började arbeta ihop för några år sedan. De har gjort en talkshow om hållbarhet samt en film om plast i havet.
– Vi har också gjort en film som handlar om den första och enda marina återvinningscentralen i Sverige. Där mals spökgarn och hårdplast från havet ner och blir till nya produkter.
Den marina återvinningscentralen ligger i Sotenäs kommun. Filmen har visats på Världsutställningen i Dubai nu i januari.
Annica Lindeberg tror på att skapa nyfikenhet och på det sättet väcka engagemang för natur och miljö.
– Jag tror på att medvetandegöra och påminna. Lyfta de goda exemplen och se till att locka tittare istället för att skrämma bort dem.
Annica Lindebergs eget privata engagemang för miljö- och klimatfrågor har väckts de senaste åren.
– Jag är inte en person som gör allting rätt, men jag cyklar mer än förut, åker nästan aldrig bil och äter vegetariskt några dagar i veckan.
Hon har börjat fundera kring resande och konsumtion och lyfter exemplet att en individs hela koldioxidbudget för ett år går åt om man flyger tur och retur till Malaga.
– Jag tror att det är bra med konkreta exempel så att man börjar fundera på vad man verkligen behöver.
Annica Lindeberg ser tv-serien som ett sätt att påverka sin omgivning. Hon berättar gärna om alla positiva initiativ och projekt som pågår för att på det sättet väcka engagemang.
– Många undrar varför just de ska bry sig, ingen annan bryr sig ju. Men kanske är det så att just du måste ta täten och verkligen göra något. Om vi ska ha kvar vår fina planet så krävs det att folk börjar förstå allvaret och börjar göra små förändringar. Alla kan bidra på något sätt.
Annica drömmer om att få göra film om Västervik. Hon lyfter havets betydelse för den lilla staden, som fortfarande betyder så mycket för henne.
– Utan ett friskt fungerande hav blir det svårt för oss att leva, säger hon.