Uppkavlade skjortärmar, mängder av dataskärmar och upphetsade röster. Det är några av ingredienserna i den bild som ofta visas av hur det är att jobba på en börs. Enligt Västerviksbördige Håkan Sjögren, med 30 års erfarenhet i finansbranschen, stämmer bilden ganska väl.
– Visst det är krävande och stressigt. Man ska hålla en marknad i luften med många kunder samtidigt. Det gäller att vara snabb i tanken. Men samtidigt är det ett otroligt roligt jobb, säger han till VT.
Det var dock ett antal år sedan han själv var mitt i hetluften. Numera är han noteringsansvarig på Nasdaq Stockholm, eller Stockholmsbörsen som den kallas i folkmun.
– Jobbet går ut på att förbereda svenska företag att bli börsnoterade. Vi är ett team på sex personer som kontrollerar, enligt ett strikt regelverk, vilka som kan bli noterade. Mycket handlar om att träffa företag och informera vad det innebär med en notering. Det är både små nya företag och större riskkapitalbolag.
Håkan Sjögren säger att det varit riktigt bra med noteringar på senare tid. Nasdaq har gjort 60 till 90 bolagsnoteringar per år de senaste fem åren. Innan dess var det endast fyra till fem per år.
– Då var det var få som vågade. Nu är räntorna låga och det är många företag som går till börsen.
Det var 2008 som det amerikanska New Yorkbaserade börsbolaget Nasdaq gick in och köpte Stockholmsbörsen av OM-gruppen.
– Innan Nasdaq tog över börsen var det en ganska stelbent organisation. Vi tar hand om bolagen på ett annat sätt. Tar med dem på investeringsträffar och olika seminarier till exempel. Vi jobbar mycket med små bolag också, innan de är noterade. Vi är en naturlig motpart.
I Nasdaqhuset, som är beläget i Frihamnen, Stockholm, arbetar cirka 700 personer. Av dessa är närmare 600 ingenjörer. Det är runt 150 stycken som jobbar med själva börsaffärerna.
– Vi har en stark teknikavdelning som arbetar med system att handla aktier och valutapapper i. Systemen utvecklas hela tiden.
Håkan Sjögren är född och uppväxt i Västervik. Barndomen tillbringades i kvarteren kring Örbäcken och fritidsintressena var ishockey och tennis.
– Skolan gick ganska bra men jag hade faktiskt ingen aning om vad jag ville göra i framtiden. På gymnasiet gick jag samhällsvetenskaplig linje. Jag valde det som en slags medelväg, med inte alltför knepig matte eller naturämnen.
Att göra lumpen efter gymnasiet kändes som en frist. Han sökte och antogs till Kustjägarna.
– Men tyvärr bröt jag foten och fick avbryta. När jag kom tillbaka blev det ett skrivbordsjobb. Från den ena ytterligheten till den andra, kan man säga.
Tillbaka i Västervik fick han jobb som tennistränare för ungdomar i Västerviks tennisklubb.
– I ett helt år höll jag på med det, men så insåg jag att jag var tvungen att plugga och sökte mig till Uppsala universitet och ekonomistudier. Till en början visste jag inte vad det skulle leda till men mot slutet skrev jag mina uppsatser inom området penning- och valutamarknad.
Under studietiden arbetade Håkan Sjögren extra på en restaurang.
– Några av gästerna var bankfolk. Det var genom dem jag fick mitt första jobb inom valutahandel. Jag hade hand om bankens utländska valuta.
Efter två år på Uppsala Sparbank gick han vidare som valutahandlare till Östgöta enskilda bank (nuvarande Danske Bank). Efter en tid var det dags för ännu ett kliv i karriären som innebar arbete som räntemäklare inom OM-gruppen.
– Sedan, runt 1997, när elmarknaden avreglerades i Sverige jobbade jag för ett norskt bolag och satte upp mäkling mellan distributörer och producenter. Kunde egentligen inget om el men jag hade en förståelse för hur marknaden fungerade.
2006 gick han tillbaka till OM och jobbade med räntor några år innan arbetet som noteringsansvarig tog vid.
– Jag träffar fantastiskt många människor och får lyssna på deras affärsidéer och se nya företag starta. Noteringsklimatet är gott och jag kommer definitivt vara kvar här ett tag till, säger Håkan Sjögren.
Till unga som är intresserade av att jobba med aktier och obligationer ger han följande råd: “Spara några kronor i månaden och sätt in i någon fond. Följ med och läs vad som händer. Det är genom att hänga med som man lär sig hur det fungerar och får en grundförståelse för ekonomiska samband. Att läsa vidare på universitet är alltid bra.”