– Temat i dag är att leda i förändring och det är just vad kvinnorna på den här listan gör. De förkroppsligar en viktig förändring, bilden av vad en bra chef bör vara i Sverige, säger Katrine Kielos-Marçal som programledde den direktsända galan under tisdagskvällen.
Maja Jonsson och de andra nominerade cheferna var på plats på galan. Det var även jämställdhetsminister Paulina Brandberg och Centerpartiets tidigare partiledare Annie Lööf.
Hur var det på galan, Maja?
– Det var väldigt kul och inspirerande. Annie Lööf pratade mycket och det var massa superduktiga smarta kvinnor där. Det är svårt att inte bli inspirerad då, säger Maja Jonsson och tillägger att det som gjort henne allra gladast är att ha blivit nominerad.
Det är fackförbundet Ledarna som utser Framtidens kvinnliga ledare varje år och i år vann Azra Osmancevic som arbetar på Viaplay group i Stockholm.
– Jag hade absolut inte förväntat mig att vinna. De som kom etta, två och trea förtjänar verkligen de placeringarna, säger Maja Jonsson som arbetar som vice produktchef på digitala psykologtjänsten Mindler i Stockholm.
– Jag jobbar med produktteamet som planerar och designar vad vi ska göra i våra digitala verktyg, i appen och på webben.
Vad tar du med dig från tiden som nominerad till Framtidens kvinnliga ledare och från galan?
– Jag tror att jag, som många andra, har väldigt mycket jantelag i mig. Jag kan många gånger känna att jag kanske inte är en typisk chef, säger Maja Jonsson.
Hon beskriver den typiska chefen som "en vit man som pekar med hela handen och pratar väldigt mycket om siffror".
– Jag tror att nomineringen och det som togs upp på galan har stärkt mig och fått mig att börja tänka att det kanske är okej att vara på ett annat sätt. Jag har fått lite mer självförtroende i att köra på det som jag tror på.
Hur tycker du att en bra ledare ska vara?
– De ledare som jag har haft som har varit bra har uppmuntrat mig. Jag har fått många möjligheter och om jag har varit intresserad av något eller velat ta ansvar har de låtit mig göra det. Jag har också känt att jag har kunnat göra saker utan att det behöver bli katastrof för att jag misslyckas. Att skapa en miljö där folk vågar prova är jätteviktigt. Det har hjälpt mig jättemycket, säger Maja Jonsson.