Västervikare bland de 158 vårdanställda med coronaskada

Arbetsmiljöverket har hittills fått in 158 anmälningar om coronarelaterade arbetssjukdomar från Kalmar län. Tio av anmälningarna kommer från Västerviks kommun.

Personer som smittats av covid-19 på sitt arbete kan anmäla det till Arbetsmiljöverket. Hittills har myndigheten fått in 158 anmälningar om coronarelaterade arbetssjukdomar från Kalmar län.

Personer som smittats av covid-19 på sitt arbete kan anmäla det till Arbetsmiljöverket. Hittills har myndigheten fått in 158 anmälningar om coronarelaterade arbetssjukdomar från Kalmar län.

Foto: Karin Hertz

Västervik2020-11-09 06:00

Flest anmälningar, 78 stycken, har kommit från undersköterskor och sjukvårdsbiträden i länet. Arbetsmiljöverket har också fått in 30 anmälningar som rör coronarelaterade arbetssjukdomar från sjuksköterskor och ytterligare 30 från hemvårdsbiträden och personliga assistenter. 

Tio anmälningar kommer från Västerviks kommun. Flest kommer från Kalmar kommun, 91 stycken.

– Jag var precis i kontakt med en medlem som hade blivit smittad på jobbet och undrade hur hon skulle gå till väga för att anmäla det, säger Pernilla Petersson, huvudskyddsombud för Vårdförbundet i Kalmar län, som organiserar sjuksköterskor och barnmorskor.

Varför är det viktigt att anmäla coronarelaterade arbetssjukdomar till Arbetsmiljöverket?

– När du har varit sjuk ett visst antal månader så säger försäkringskassan att du ska prövas mot hela arbetsmarknaden. Vi skulle kunna gå miste om fantastiskt duktiga och kompetenta sjuksköterskor och barnmorskor, på grund av att försäkringssystemet inte fungerar fullt ut. Därför är det viktigt att anmäla.

Pernilla Petersson tillägger att det först och främst är viktigt att förhindra att sjukvårdspersonal blir smittad.

– Det vi är mest rädda för är att arbetsgivaren inte tar försiktighetsprincipen på allvar när vi pratar om våra gravida medlemmar och de i riskgrupp, säger Pernilla Petersson och berättar att hon kämpar för att arbetsgivaren ska förstå att gravida inte ska behöva vårda patienter som misstänks ha covid-19 eller är bekräftat smittade.

Om medarbetare som är gravida eller i riskgrupp skyddas, så skyddas också alla andra på samma gång, menar hon.

Hur jobbar regionen för att förebygga att vårdpersonalen smittas?

– Det är svårt, eftersom det nu är en allmän samhällsspridning. Det vi har jobbat med under hela resan är skyddsutrustning. Vi har haft samma riktlinjer hela tiden. Sen måste man titta på specifika fall och situationer så att man har rätt skyddsutrustning i rätt situation. Det är viktigt att hela tiden göra riskbedömningar och utifrån riskbedömningen se vilken skyddsutrustning som är lämplig, säger regiondirektör Ingeborg Eriksson.

Hur skyddar ni gravida och andra i riskgrupp?

– Vi har riktlinjer för gravida och man kan bli omplacerad till andra arbetsuppgifter, säger Ingeborg Eriksson och lyfter fram att det är av yttersta vikt att göra riskbedömningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!