Västervik uppmärksammar världsaidsdagen
Fler smittas av hiv både i Sverige och resten av världen.
Foto: ANDERS LILJEGREN Alice Ritanga från Moçambique var i Västervik för att berätta om hiv/aids-situationen i södra Afrika och för att få folk att uppmärksamma sjukdomen inför världsaidsdagen.
Foto:
? Nu är ungefär en och en halv miljon människor i Moçambique smittade med hiv och det blir bara fler, säger hon.
? De flesta som smittas är kvinnor mellan 15 och 49 år, kvinnor som sedan får barn födda med smittan.
Årets tema på världsaidsdagen är just kvinnors utsatthet när det gäller hiv/aids.
? En anledning till att så många kvinnor i södra afrika smittas är att de inte själva bestämmer över sin sexualitet, förklarade Alice Ritanga.
Fortfarande följer också gamla fördomar sjukdomen i spåren.
? Många är rädda att tala om att de har aids eftersom de blir diskriminerade på jobbet och
ibland även utfrusna av sin familj.
I Moçambique tror hon att den stora spridningen av hiv också kan bero på att det är långt mellan sjukhus och läkarstationer. Det är inte alla som ens har möjlighet att testa sig.
? Vet de inte att de är sjuka fortsätter de att sprida sjukdomen vidare. Och även om de förstår att de är sjuka kanske de inte vet vad det är för sjukdom och att den smittar.
Det viktigaste i det här fallet tycker Alice Ritanga är information och undervisning som kan förhindra att hiv sprids ytterliggare.
? Folk måste få veta hur man smittas, men också hur man lever med sjukdomen. Många som har fått hiv har barn att ta hand om och måste fortsätta arbeta.
Bland annat har hon jobbat med att försöka införa hiv-hjälp på arbetsplatser. Eftersom så stor del av befolkningen har drabbats av hiv eller aids så påverkar det inte längre bara den enskildes familj. Det påverkar hela samhället.
? Den förväntade medelåldern är på väg neråt från över 50 år till bara lite över 30 om några år.
Då kommer det inte finnas så många kvar som kan ta hand om till exempel jordbruk och annat som håller landet igång. Samma sak håller på att hända även i länderna runtomkring. De värst drabbade länderna är Zimbabwe och Botswana där nu ungefär 40 procent av befolkningen är hiv-positiva.
I Moçambique har regeringen just inlett ett samarbete med olika hjälporganisationer och de försöker tillsammans att göra en stor insats för att vända den här trenden.
? Bland annat har utbildningsministern gjort en utbildningsplan där det sexundervisning ska ingå i skolan, så att alla elever får veta vad riskerna är från början.
Ett annat stort problem för de som blivit smittade är bristen på mediciner. De är både dyra och svåra att få tag på. Särskilt för människor som lever långt från läkare och sjukhus.
? Vad vi måste göra är att informera ledare i samhället och kyrkoledare. De har inflytande och kan få folk att samarbeta och hjälpa varandra om någon blir sjuk.
Claes Söderström är smittskyddsläkare i Kalmar och han vill också påminna om hur viktigt det är att komma ihåg att hiv och aids inte enbart är ett U-landsproblem.
? Vi måste tänka på att det finns i vår närhet, säger han.
? Sjukdomen har ökat även i Sverige och det finns just nu ett riskbeteende hos unga. Det är nog bara en tidsfråga innan det kommer hit i större omfattning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!