Västervik under snittet för slutbetyg i årskurs 9
Mellan läsåren 99/00 och 03/04 har det genomsnittliga meritvärdet ökat med nästan ett betyg per elev (från G till VG eller VG till MVG) .
De förändringar som skett det senaste läsåret visar framförallt på stora betygsskillnader inom kommuner och skolor. Det framgår av betygsresultaten från våren 2004 som Skolverket nu har publicerat.
Det genomsnittliga meritvärdet för elever som gick ut årskurs 9 i kommunala skolor våren 2004 var 205,7. Det är en ökning sedan året innan då meritvärdet var 205.
Västervik ligger under rikssnittet, med ett genomsnittligt meritvärde på 199,6. Siffran innebär endast en mindre ökning sedan läsåret 98/99 då Västervik låg på 198,1. 98/99 låg det genomsnittliga meritvärdet för kommunala skolor på 201,6.
I Skolverkets nu presenterade undersökning minskade andelen behöriga elever till gymnasieskolan från 89,9 procent till 89,6 procent, medan andelen elever med fullständiga betyg ökade från 75 procent till 76 procent.
Liksom tidigare år är det stora betygsskillnader mellan olika kommuner. I Norsjö nådde alla elever målen i samtliga ämnen, jämfört med hälften av eleverna i Markaryd.
I Norsjö och Åsele uppnådde alla elever behörighet till gymnasieskolan, medan färre än fyra av fem elever nådde behörighet i Hallstahammar, Högsby, Kungsör, Landskrona, Malmö, Markaryd, Skinnskatteberg och Älvdalen.
Meritvärdet varierade mellan 177 och 247 i landets kommuner.
Högst värde hade Danderyd, Lidingö, Lomma, Lund och Nacka medan Högsby, Markaryd, Norberg, Storfors och Överkalix hade lägst.
Flickor har liksom tidigare betydligt högre medelbetyg än pojkar. Skillnaden mellan könen har varit stabil över tid och uppgår till drygt 20 poäng till flickornas fördel.
Läsåret 2003/04 var pojkarnas genomsnittliga meritvärde 196 och flickornas 218.
I Västervik låg pojkarnas genomsnittliga meritvärde 03/04 på 188,7 medan flickornas värde låg på 210,9.
Läsåret 98/99 var pojkarnas genomsnittliga meritvärde i Västervik 189,6. Flickorna i Västervik låg samma läsår på 207,5.
Flickor har högre betyg än pojkar i alla ämnen utom i idrott och hälsa.
Betygsskillnaderna är minst i matematik, fysik och teknik och störst i bild, hem- och konsumentkunskap, religion och svenska. I de senare ämnena har dubbelt så många flickor som pojkar MVG och nästan dubbelt så många pojkar som flickor har inte uppnått målen.
Skillnaderna i betygsresultat mellan elever med svensk bakgrund och elever med utländsk bakgrund är mycket stora. 78 procent av elever med utländsk bakgrund nådde behörighet för gymnasieskolan jämfört med drygt 91 procent av elever med svensk bakgrund.
Det genomsnittliga meritvärdet för eleverna med utländsk bakgrund är 190 jämfört med 210 för övriga elever.
Fakta/ MeritvärdeMeritvärdet utgörs av summan av betygsvärdena för de 16 bästa betygen i elevens slutbetyg (G010, VG=15, MVG=20). Det möjliga maxvärdet är 320 poäng (16 x 20).
Det genomsnittliga meritvärdet beräknas för de elever som fått betyg i minst ett ämne.
Det genomsnittliga meritvärdet beräknas för de elever som fått betyg i minst ett ämne.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!