"Västervik tar inte vara på sin potential som handelsstad"

Västervik tar inte till vara på sina möjligheter som handelsstad. Det säger Ragnar Fransson på branschorganisationen Svensk handel. Deras siffror visar att Västervik förlorar både arbetstillfällen och pengar när lokalinvånare och turister i hög utsträckning väljer att handla i andra städer.

Dåliga signaler. Ragnar Fransson på Svensk handel nämner parkeringsautomaten utanför turistbyrån som ett exempel på vad som kan få turister att inte känna sig välkomna i Västervik. FOTO: MATILDA AHL

Dåliga signaler. Ragnar Fransson på Svensk handel nämner parkeringsautomaten utanför turistbyrån som ett exempel på vad som kan få turister att inte känna sig välkomna i Västervik. FOTO: MATILDA AHL

Foto:

Västervik2006-01-12 00:25
- Statistiken är anmärkningsvärd. Den visar att Västervik varje år missar mellan 200 miljoner och 300 miljoner kronor i inkomster, vilket innebär omkring 150 arbetstillfällen inom handeln, säger Ragnar Fransson på Svensk handels regionkontor i Växjö.
Varje år publicerar Svensk handel ett index över konsumtionen i landets kommuner. Indexet mäter hur stor konsumtionen är i varje kommun och i vilken utsträckning kommuninvånarna handlar i sin hemkommun eller åker till andra städer för att shoppa.

- Ett index på 100 betyder att alla kommuninvånare köper alla sina varor i sin hemkommun. Så är det självklart inte i någon kommun, men till det kommer också att turister och besökare drar upp indexet för många kommuner. Därför hamnar många större städer över 100, säger Ragnar Fransson.
Indexet för sällanköp - alltså köp av kläder, elektronik och andra varor som inte sker dagligen - ligger i Västervik på 65.
Siffrorna är från 2004 och innebär att Västervik hamnar tvåa från slutet på listan över hur situationen ser ut i kommuner i samma storleksordning i Småland och Östergötland.
- Som jämförelse kan man ta Vimmerby. Där ligger index på 97, vilket är en milsvid skillnad mot Västervik. Skillnaden beror framförallt på att Vimmerby är betydligt bättre på att få turister att spendera pengar i staden än Västervik är, säger Ragnar Fransson.

För någon annan förklaring till skillnaderna kan Ragnar Fransson inte se. Både Västervik och Vimmerby har samma förutsättningar att lyckas som handelsstäder, men det är Vimmerby som drar det längsta strået.
- Det är svårt att förklara det här. Det handlar troligtvis om små saker, som att Vimmerby erbjuder fler aktiviteter inne i centrum och därmed lockar turisterna att handla i staden.
Enligt Ragnar Fransson är det nu viktigt att bryta den negativa situationen i Västervik. Med små förändringar som bättre parkeringsmöjligheter och längre öppettider går det att locka både Västerviksbor och turister att handla i centrum.
- Ett exempel på hur det inte borde se ut är parkeringen vid turistbyrån i Västervik. Vilka signaler ger det till besökarna när det kostar pengar att parkera bilen utanför turistbyrån när man vill ha information om staden? säger Ragnar Fransson.

Men allt är inte negativt. Med nya lågpriskedjor och fler butiker är det troligt att trenden vänder de närmaste åren.
Samtidigt varnar dock Ragnar Fransson för att det inte finns någon mirakelmedicin för att ändra på utvecklingen.
- Skillnaden mellan Västervik och Vimmerby är alldeles för stor för att etableringen av lågpriskedjor ska jämna ut den. Med nyetableringar av Elgiganten, Överskottsbolaget och Cheapy kan man räkna med en indexökning på fem till tio enheter, men det är ändå långt kvar till Vimmerbys nivå på 97.
- Ser vi tillbaka 15 år kan vi se att Västervik har stått och stampat på samma plats. Problemet är att det inte finns några snabba sätt att förbättra situationen, utan det är hårt och envist arbete som gäller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om