Västervik skonat från TBE-fall

TBE-fallen ökar i landet - men i Västervik har ingen drabbats av det fästingburna viruset i år.

TBE-fallen ökar i landet, men i Västervik verkar ingen ha drabbats.Arkivbild: Illka Ranta

TBE-fallen ökar i landet, men i Västervik verkar ingen ha drabbats.Arkivbild: Illka Ranta

Foto: Ranta Illka

Västervik2012-07-27 00:00

Fästingar, som trivs i fuktigt och varmt väder, kan orsaka stora problem för oss människor om det vill sig illa. Den som blir biten av en fästing som bär med sig TBE-virus kan i värsta fall drabbas av hjärnhinneinflammation. I år har ovanligt många TBE-fall rapporterats in till Smittskyddsinstitutet jämfört med föregående år.

Men den trenden märks inte av i vår region.

- Vi har inte haft någon än i Västervik, däremot en från mellanlänet, Oskarshamnstrakten, säger Claes Söderström, smittskyddsläkare i Kalmar län.

Kan det bero på att folk häromkring är duktiga på att vaccinera sig?
- Det är möjligt att det kan vara så. Men säsongen är inte slut än. Förra året hade vi många fall.

Det är i skärgården, framför allt kring Hasselö och Loftahammar, som risken är störst att drabbas av TBE. Claes Söderström rekommenderar den som vistas mycket i skog och mark i området att vaccinera sig. Ju äldre man är, desto värre blir symtomen om man skulle drabbas. För små barn, under skolåldern, är det därför inte lika viktigt att vaccinera sig.

Tidigare somrar har vaccinet tagit slut. Finns det någon risk att det gör det i år?
- Jag har inte hört att det skulle vara någon brist på vaccin.

Symtomen på TBE är ett dubbelt insjuknande, först blir man sjuk i feber, och sedan drabbas man av huvudvärk och illamående. I svåra fall påverkas nerver i till exempel ansiktet, vilket kan ge förlamningssymtom. En hjärnhinneinflammation kan ge bestående men.

- Men i de allra flesta fallen blir man helt återställd, säger Claes Söderström.

TBE ska inte förväxlas med borrelia, som är en annan fästingburen infektion. Ungefär en tredjedel av alla fästingar bär på borrelia, enligt vardguiden.se, men risken för att bli sjuk av ett bett är ändå ganska liten. Mot borrelia finns inget vaccin.

Fler TBE-fall

Hittills i år (till och med den 16 juli) har 58 TBE-fall anmälts till Smittskyddsinstitutet. De föregående fyra åren har antalet varierat mellan 25 och 47 fall under samma period.

Det går dock inte att säga om detta beror på att årets TBE-säsong infallit ovanligt tidigt eller om vi går mot en ny toppnotering för TBE. År 2011 anmäldes 284 fall, vilket hittills är det största antalet under ett enskilt år sedan sjukdomen för första gången observerades i Sverige på 1950-talet.

Vädret är en avgörande faktor om fler personer kommer att insjukna under sommaren eller inte. Dels ska det gynna fästingarna som trivs bäst i lagom varm och framförallt fuktig miljö, dels ska vädret vara så pass bra att människor lockas att röra sig i skog och mark, och därmed riskera att bli fästingbitna.

TBE är en förkortning av Tick Borne Encefalitis, fästingburen encefalit.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om