Västervik ska ta emot ensamma flyktingbarn
Västervik ska ta emot sju ensamkommande flyktingbarn om året. Ett nytt gruppboende ska byggas upp för ändamålet.
- Vi hoppas kunna ta emot de första barnen i december, säger Marie-Louise Lundgren, m, som är ordförande i socialnämnden.
I Sverige finns det redan 300 ensamma flyktingbarn som väntar på att komma till ett hem. De flesta kommer från Irak och Afrika och den största delen av dem är killar i mellan 14-18 år.
Innan barnen kan komma till Västervik måste boende och personal ordnas. Detaljerna är inte färdiga, men det lutar åt att boendet blir i lägenhetsform.
- Vi har bedömt att gruppboende är det bästa för vår kommun, säger Marie-Louise Lundgren.
Alternativet hade varit familjehem, och att hitta ett sådant som fungerar för en ensam tonårspojke kan vara svårt.
Nämnden har kommit fram till att sex, sju personer måste anställas till det nya hemmet, som ska vara bemannat dygnet runt.
I juli kritiserade integrations- och jämställdhetsministern Nyamko Sabuni, fp, flera svenska kommuner för att de vägrade att ta emot flyktingbarn. Vellinge var en dem, de ville inte ens ta emot två barn. Ockelbo och Gävle var två andra kommuner med bra företagsklimat som också läxades upp. Men nu drar alltså Västervik sitt strå till stacken. Staten står för kostnaderna som flyktingbarnen innebär för kommunen. Numera är gränsen för ersättning ändrad och staten täcker alla kostnader för barn upp till 21 års ålder, förut var det 18 år som gällde.
Kommunfullmäktige måste också säga ja till att ta emot barnen innan det är grönt ljus för dem att komma.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!