Västervik ska bli bättre på ekoturism

Än så länge är skonaren Linnea den enda turistattraktionen i Småland som har kvalitetsmärkningen "Naturens Bästa". Men det ska det snart bli ändring på.
- Jag vill påstå att det finns en jättepotential bland resmålen i Västervik, att utveckla dem till paketerade produkter.

Snäll turism. Per Jiborn jobbar med att utveckla besöksnäringen i Västervik så att den får fler kvalitetsmärkta ekoturismarrangemang. Han menar att Västerviks kommun har alla förutsättningar för en lyckad ekoturism, nu gäller det bara att få med sig företagen som arrangerar naturresor.  Foto: Staffan Widstrand

Snäll turism. Per Jiborn jobbar med att utveckla besöksnäringen i Västervik så att den får fler kvalitetsmärkta ekoturismarrangemang. Han menar att Västerviks kommun har alla förutsättningar för en lyckad ekoturism, nu gäller det bara att få med sig företagen som arrangerar naturresor. Foto: Staffan Widstrand

Foto:

Västervik2007-03-08 00:25
Det säger Per Jiborn på Svenska Ekoturismföreningen. Han är nyinflyttad i Västervik och det är han som ska öppna besöksnäringens ögon för ekoturism.
- Alla pusselbitar finns redan, man ska bara plocka ihop dem och paketera upplevelserna med god mat och övernattning.

Han ger flera exempel på resmål runt om i Västerviks kommun som han tror går att utveckla och presentera som ett upplevelsepaket.
- Örö är ett bra exempel, med en fiskare som kan visa upp sitt arbete. Man kan bo och äta där och följa med honom och fiska och åka på sälsafari. Idö skärgårdsliv känns som en annan kandidat och duktiga fiskearrangörer en tredje. Tjustleden skulle man knyta ihop med boende på lantgård.
Ekoturismens syfte är att få ett annat värde på naturen och öka skyddet för värdefull natur och kultur. För att lyckas med det måsta man hitta lösningar som gör att det är ekonomiskt lönsamt att satsa på naturupplevelser. Ett lyckat exempel är valsafari i Norge, som blivit mer lönsamt än att fånga valarna.

Per Jiborn menar att det inte räcker med att bara hyra ut utrustning och stugor för att sälja in Västervik som ett resmål.
- Det är samma sak med turridning. Två timmar på en häst är för lite för att man ska bli tänd på att åka hit.
- Men det här är inget unikt för Västervik, så här har vi gjort i Sverige i 40 år och lockat turister med allemansrätten. Ska man vara stygg och ställa saker på sin spets så får vi då hit tyskar med husbilar med kajaker på taket och bilen full av mat. De köper inget annat än bensin och lite mjölk här.

Nästa vecka arrangerar Ekoturismföreningen och Västerviks kommun ett möte dit alla företagare i besöksnäringen är välkomna. Mötet ska fungera som ett startskott för det samarbete mellan kommunen och Svenska Ekoturismföreningen, som förhoppningsvis ska resultera i fler kvalitetsmärkta naturresor.
- Vi vill få branschen att våga mer och ta fram bokningsbara produkter. Det handlar inte om några jätteinvesteringar, men det tar tid att få ut produkten på marknaden.
Ekoturism
Ekoturism är ett ansvarsfullt resande som bidrar till skyddet av naturmiljöer och till lokalbefolkningens välbefinnande.
Den är ett sätt att ge skyddsvärd natur ett ekonomiskt värde, samtidigt som den är en möjlighet att skapa jobb i glesbygd utan att förstöra naturen.
Affärsidén går ut på att med hänsyn kombinera kommersiell turism med traditionella ekonomier och ursprungskulturer.
I Västerviks kommun är hittills bara skonaren Linnea ett godkänt ekoturism-resmål, men fler är på gång. Runt om i landet finns över 200 kvalitetsmärkta naturresor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om