Västervik satsar på naturen

Kalmar län tar del av statens miljonsatsning på naturvård.

Arkivbild: ANDERS LILJEGREN Gun Lindberg är kommunekolog och hoppas på fler lokala projekt när Västervik ansöker om naturvårdspengar.

Arkivbild: ANDERS LILJEGREN Gun Lindberg är kommunekolog och hoppas på fler lokala projekt när Västervik ansöker om naturvårdspengar.

Foto:

Västervik2004-09-16 01:00
Flera naturvårdsprojekt är på gång i Västervik och nu finns det en chans att få ta del av de 3,3 miljoner kronor som Kalmar Län har fått i bidrag av regeringen. Tanken är att små lokala naturvårdsprojekt ska kunna föras fram och att öka intresset för lokalt naturskydd. Västervik har ansökt om pengar till fyra projekt och enligt Susanne Forslund på länsstyrelsen ser det bra ut för Västerviks del.
? Vi är över summan i sökta medel, men inte så mycket, säger Susanne Forslund. Så de allra flesta kommer att få sina pengar.
Projekten som Västerviks kommun har ansökt om pengar för är Naturum, fågeltorn och fågelinformation vid Uknö/Vinö glo, revidering av naturvårdsprogram och Grönplan för kommunens tätorter. För att en kommun ska få ansöka om pengarna får inte projektet vara påbörjat, dessutom ska minst 50 procent av kostnaden finansieras på annat sätt.

? Till Naturum hoppas vi på lite hjälp från länsstyrelsen med delfinansiering, säger Gun Lindberg, kommunekolog på Västerviks kommun.
Naturum är den utbyggnad som planeras på Kulbacken i anslutning till Västerviks museum. De andra projekten är mindre projekt som det varit tal om länge i kommunen.
? Vi vi har hört oss för om vilka intressen som finns och intresseföreningar har fått komma med förslag, säger Gun Lindberg. Vi har även andra projekt på gång, som vi tänker ansöka om nästa år och vi hoppas på ännu fler lokala projekt.

Projektet fågeltorn och fågelinformation vid Uknö/Vinö glo har organiserats av Naturskyddsföreningen i Tjust och Tjusts fågelklubb.
? Vi har norra länets bästa fågellokal och vi vill göra den mer tillgänglig för allmänheten med bland annat ett fågeltorn och informationsmaterial om området, säger Gun Lindberg.
Kommunens naturvårdsprogram är från 1993 och enligt Gun Lindberg behöver det revideras och göras mer systematiskt.
? Mycket har ju förändrats sedan det utformades, säger hon.
Det sista projektet kallas Grönplan och innebär att kommunen vill ta fram en plan gör att sköta om grönstrukturer på kommunens mark.
? Det är alltså mindre områden med höga naturvärden som vi vill bevara. Ett exempel är Hermanstorp. Där sköter tekniska kontoret underhållet men just nu finns det egentligen ingen plan för hur de här fastigheterna ska underhållas.

Länsstyrelsen hoppas att de ska ha beslutet klart i mitten på oktober och även om något projekt skulle bli utan pengar vid det tillfället så finns det hopp. I mitten på november omfördelas nämligen projektpengarna för hela landet. Är det då något annat län som inte använt hela sin tilldelade summa har Kalmar län chans att få mer pengar.
I mars kommer sedan en ny ansökningsperiod och då får kommunerna lämna nya förslag på naturvårdsprojekt de vill genomföra.
? Alla förslag ska gå genom kommunen, men intresseföreningar och andra är välkomna med idéer, säger Susanne Forslund.
? Då får de ta kontakt med någon på kommunen som jobbar med naturvårdsprojekten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om