Västervik rustad för pensionärsvågen

De äldre blir bara fler och många kommuner har eller kommer få brist på bostäder som är anpassade för äldre inom de närmsta åren. Men inte Västerviks kommun – som menar att man legat steget före.

Hiss och övriga insatser för att göra bostäder tillgängliga för rullstolsburna viktigt i satsningen på äldrebostäder.

Hiss och övriga insatser för att göra bostäder tillgängliga för rullstolsburna viktigt i satsningen på äldrebostäder.

Foto: Madeleine Säll

Västervik2017-07-19 07:30

Antalet personer över 75 år i Sverige väntas öka från 900 000 i dag till cirka 1,4 miljoner personer inom 20 år. Sveriges kommuner behöver därför fler bostäder åt den allt äldre befolkningen. Dock uppger 44 procent av kommunerna att man har ett underskott.

– Det har pendlat fram och tillbaka vid dessa nivåer under många år, vilket vi tycker är tråkigt. Man borde kunna ställa högre krav på kommuner som inte skärper sig, som år efter år svarar att man har ett underskott och förväntar sig ha ett underskott i framtiden, säger Anna Eriksson, pressekreterare på SPF Seniorerna till Hem och hyra.

Västervik tillhör dock inte den skaran av kommuner. I undersökningen har man tvärtom uppgett att man ligger i balans med behovet och väntar sig att man kommer att göra det inom de fem närmsta åren.

– Vi har haft ett mål på att i 65 procent av våra bostäder ska man kunna bo livet ut samt att 65 procent av våra bostäder ska vara rullstolsanpassade till senast år 2020. När det gäller målet ligger vi på 60 procent just nu, säger Sven-Åke Lindberg, vd på Västerviks bostads AB.

Anledningen till att man satt upp det målet är inte enbart för den äldre befolkningen:

– När vi bygger bostäder för äldre får vi mer rörlighet på marknaden, till exempel blir fler villor lediga. Så det gynnar hela marknaden, säger Sven-Åke Lindberg.

Hos grannen i Vimmerby kommun ser det till exempel inte lika ljust ut. Där uppges att man har ett underskott och kommer ha det inom de fem närmsta åren.

Vad tror du att ni gjort annorlunda jämfört med de kommuner som har underskott?

– Vi har i princip tänkt på det här i 15 år och startat tidigt med att bygga om bostäder och bygga nya, säger Sven-Åke Lindberg.

Tomas Kronståhl (S), kommunalråd, ger de inblandade beröm.

– Vi har ett väldigt bra bostadsbolag som tänker på framtiden, dessutom är vi lyckligt lottade som har privata aktörer som vill satsa på den här typen av bostäder.

Sven-Åke Lindberg, är nöjd med bostadsbolagets arbete, men menar på att man fortsätter planera inför framtiden.

– Utmaningen är att fortsätta hitta balans i de bostäder vi skapar, att det finns bostäder för alla.

Fakta: Svenskarna blir äldre

• I dagsläget är cirka 20 procent av Sveriges befolkning 65 år eller äldre.

• Om tre decennier beräknas antalet personer över 85 år ha fördubblats jämfört med i dag.

• Allt fler personer bor kvar i sin hemmiljö högre upp i åldrarna än tidigare, som ett resultat av bättre hälsa.

• Sedan 1994 har 40 000 vårdplatser försvunnit i särskilda äldreboenden.

Källa: Boverket/SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!