Enligt konsultbolaget WSP:s analys av det svenska elnätet hamnar Västerviks kommun i en negativ elbalans. Det vill säga att kommunen gör av med mer elektricitet än vad som produceras lokalt.
– För att nå riksmålet med att ha nettoneutral elektricitet i hela landet år 2045 är det viktigt att man ser över hur man kan öka den lokala elproduktionen, säger Anna Nordling, sektionschef för energi, produktion och distribution på WSP.
Nettoneutral elektricitet innebär att den elektricitet som produceras år 2045 ska vara så fri från klimatavtryck som möjligt, och i annat fall kompenseras med satsningar som gör så att Sveriges klimatpåverkan utifrån elproduktion inte ökar.
Västerviks kommun får främst sin elektricitet från kraftvärmeverk, vattenkraft och vindkraftverk. Det som i dagsläget kräver mest elektricitet är småhusen och industrin.
I takt med att industrin på nationellt plan väntas tredubbla sitt elbehov fram till 2045, och att allt fler bilar väntas drivas på elektricitet, kommer det i framtiden behövas mer elektricitet. I större städer talas det om energiflaskhalsar, vilket leder till risk för elbrist. På det kommunalt ägda energibolaget menar man att samma riskbedömning inte finns för Västervik med omnejd.
– Det finns ingen anledning till att börja oroa sig för att kommunen skulle drabbas av elbrist i framtiden, säger Per-Erik Ekström, chef för elnätet hos Västervik Miljö och Energi AB.
Ekström menar att det heller inte är så alarmerande att kommunen inte producerar mer egen energi:
– Elnätet är uppbyggt så att den mesta av strömmen produceras i norra Sverige och i kombination med de sydliga kärnkraftsverken har vi i södra landet fått ström. Vi har aldrig haft ett överskott på egenproducerad energi.
Tycker du inte att det borde satsas mer på lokal, förnybar energi?
– Det är inte upp till mig att bestämma. Däremot har vi möjlighet att koppla på de aktörer som väljer att satsa på förnybar energi till det redan befintliga elnätet.
Ekström är övertygad om att elektriciteten norrifrån kommer fortsätta att strömma till våra trakter:
– Statliga Vattenfalls elförsörjning av Gotland går via kabel från vår kommun. Detta är något även vi drar nytta av och lär fortsätta dra nytta av även i framtiden.