Som ekokommun ska man bland annat ha en tydlig strategi när det gäller hållbar utveckling. Sverige har i dag 70 ekokommuner och Västervik är en av dess.
Under fredagen hölls en presskonferens med anledning av att Lars Thunberg, ordförande i Sveriges ekokommuner (Sekom), kom på besök till Västervik. För två veckor sen valdes nämligen Västervik in som medlem i föreningen Sveriges ekokommuner. Nu kan Västervik stoltsera över att vara en ekokommun tillsammans med 78 andra kommuner.
- Vi är oerhört glada över att Västervik är en av de ekokommuner i landet som ska sträva efter en hållbar miljöutveckling, sade Anders Andersson, riksdagsledamot (KD). Under presskonferensen talade Thunberg, som har varit ordförande för Sekom de senaste tio åren, om att Västervik verkligen har gjort ett lyft för att förbättra miljön. - Mitt intryck av Västervik är att man som kommun ligger i framkant när det gäller frågor som berör hållbar utveckling. Ett exempel som Thunberg talade om var bland annat biogasmacken, vid stora rondellen på infarten till Västervik, som öppnade i augusti förra året. När man är en ekokommun ställs det vissa krav på en. Bland annat så ska kommunen främja utvecklingen utifrån en ekologisk grundsyn med en tydlig koppling till det ekonomiska och sociala perspektivet. Kommunen ska även ha en tydlig strategi när det gäller energi-, miljö- och klimatfrågor. Men Thunberg ville även förklara att kraven inte ska ses som en pekpinne, utan mer som en riktning att ständigt sträva efter att utveckla. - Vi inom föreningen vill inspirera kommunerna och om det är någon som halkar efter hjälper vi till. I Kalmar län är det för tillfället endast två kommuner som är med i nätvärket Sekom, Västervik och Mönsterås.