Västervik krymper utan bättre infrastruktur

Västervik bland landets mest isolerade kommuner enligt undersökning.

Västervik2003-04-01 06:00
I normalkommunen pendlar 30 procent av den arbetsföra befolkningen till jobb i andra kommuner. I Västervik är den siffran bara en tredjedel.
Det beror inte på att Västervik i sig själv har så stark arbetsmarknad utan att avstånden är så stora och förbindelserna så dåliga att pendling är omöjlig. Det visar en rapport som presenterades på måndagen.
Att den presenterades just nu är ingen slump. I dag, tisdag, ska undersökningen tryckas i handen på besökande infrastrukturministern Ulrica Messing.
Hon är i Västervik för att inviga det bredbandsnät som byggts upp i länet.
- Men vi kommer passa på att lyfta även andra frågor, säger Håkan Brynielsson, direktör för Regionförbundet.
Västerviks kommun har tillsammans med regionförbundet beställt en undersökning av vad den bristande infrastrukturen i Västervik betyder samhällsekonomiskt.
Ett nyckelord i utredningen är "arbetsmarknadsregion". Inom en arbetsmarknadsregion förekommer utbredd pendling mellan orterna.

I början av 70-talet fanns de t190 sådana regioner i Sverige. I takt med att förbindelserna blivit bättre har antalet regioner krympt. De har knutits ihop och vuxit samman.
För Västervik är läget oförändrat.
- Man kan säga att Västervik är en ö på fastlandet. Det är en av bara elva kommuner i Sverige som är sin egna arbetsmarknadsregion, säger Håkan Brynielsson.
Nio av de övriga är glesbygdskommuner i Norrland. Den tionde är Gotland.
Kommunchefen Conny Jansson tar Vetlanda som exempel. En kommun som till storlek och problem har en del gemensamt med Västervik:
- Men Vetlanda haft betydligt bättre förutsättningar när det gäller att skapa kommunikationer med andra kommuner. Vetlanda har inte drabbats lika hårt av utflyttning.
I utredningen som ges till Ulrica Messing presenteras ett dystert scenario om inget görs:
Med nuvarande kommunikationer och pendlingsmöjligheter kommer Västerviks befolkning att krympa med fem, sex procent fram 2010. För kommunen och landstinget innebär det minskade skatteintäkter på 70 miljoner kronor. Det kommer att göra det svårare att upprätthålla serviceutbudet i kommunen. Bostadsbolaget befarar ytterligare 200 tomma lägenheter.

Vad är då medicinen?

- Ska man knyta Västervik närmare en arbetsmarknadsregion ska det vara norrut, mot Norrköping och Linköping, säger Håkan Brynielsson. 2010 är det en region som kan omfatta 450000 invånare.
Lösningen som man föreslår är snabbtåg mot Linköping.
- Fick man ner pendlingstiden till under timmen tror jag att Västervik skulle bli intressant som bostadsort för personer som jobbar i Linköping, säger Håkan Brynielsson och tillägger: Handen på hjärtat är väl Linköping inte så spännande som stad.
Hoppet står till den proposition om järnvägssatsningar som ska presenteras i höst. 100 miljarder ska fördelas över landet. Att göra snabbjärnväg av Tjustbanan skulle kosta 1,4 miljarder.
-Fick vi ett besked om att vi är med i den planeringen skulle det vara mycket lättare att jobba med att locka företag till kommunen, säger Conny Jansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om