Västervik klättrar i skolrankning

När Lärarförbundet utser Bästa skolkommun 2020 har Västervik klättrat från plats 120 till 94 totalt, men de största framstegen har gjorts bland meritvärden i årskurs nio – samt andel godkända elever.

Niornas meritvärden har ökat stort sedan förra året och även antalet godkända elever.

Niornas meritvärden har ökat stort sedan förra året och även antalet godkända elever.

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Västervik2020-11-11 06:00

– Vi kan se att vi antingen rör oss uppåt eller håller oss på en stadig medelnivå, säger grundskolechefen Ewa Myhrén.

En av de största förbättringarna är bland meritvärden hos elever i årskurs nio, där Västervik nu hamnar på plats 36 i stället för 131, av de 290 kommunerna.

... och på plats 61 jämfört med förra årets 196 – gällande andelen godkända elever.

– Det här är ett arbete som har pågått under lång tid. Vi har haft resultaten i fokus åtminstone de senaste tre åren och det har lett till att vi kunnat göra insatser där det behövs, på skolorna och i klassrummen, säger Ewa Myhrén.

undefined
Grundskolechef Ewa Myhrén upplever att det blivit lättare att rekrytera lärare sedan man inledde ett samarbete med Campus Västervik.

Även på området lärartäthet så har Västerviks kommun förbättrat sig. Nu går det 10,5 elever på varje lärare och kommunen har därmed klättrat från plats nummer 105 till plats 68.

I kategorin utbildade lärare har Västervik däremot halkat ner en bit från plats 120 till 225. Här är 68 procent av lärarna behöriga i det ämne de undervisar.

Ewa Myhrén berättar att det är tufft att rekrytera lärare till Västervik, men att det blivit bättre de senaste åren.

– Bland annat tack vare att vi inlett ett samarbete med Campus Västervik där vi erbjuder studenter praktikplats på skolor och förskolor i kommunen. Många av dessa väljer sedan att stanna.

undefined
Anqi Åström på Lärarförbundet gläds åt mycket, men noterar att lönenivån fortfarande är kommunens akilleshäl.

Kommunen har tidigare varit ganska lågt rankad som arbetsgivare. Förra året hamnade Västervik på plats 255. I år har kommunen klättrat några placeringar, till plats 225.

– Men det finns fortfarande rum för förbättringar, säger Anqi Åström på Lärarförbundet i Västervik.

Hon berättar att mycket har skett när det gäller samarbetet med kommunen, kommunikation och delaktighet. Den stora svagheten tycker hon är lönerna. Där har Västervik sjunkit från plats 218 till 236.

– När det gäller rekryteringen är det främst lönerna man har att locka med, säger hon.

Noterbart är att undersökningen jämför lönerna med den generella lönenivån i kommunen, inte med något riksgenomsnitt för lärarlöner.

– Det här är något som behöver lyftas politiskt. Och även inom skolledningssektorn är det svårt att rekrytera, det är ofta väldigt få sökande till de platserna. Kommunen skulle behöva en lönesatsning och även inkludera skolledarlönerna, säger Anqi Åström.

Även punkten Friska lärare tycker hon att det finns anledning att titta närmare på, särskilt när det gäller lärarnas arbetsbelastning.

Här nedan går det att själv jämföra hur läget är i andra kommuner, eller jämföra hur Västervik står sig mot dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!