När ungdomsarbetslösheten i Västerviks kommun var som högst låg den på 28 procent. Under flera år har man genom olika insatser och arbetssätt lyckats få ner den siffran till 11 procent. Det berättar Elisabeth Johansson, som är arbetsmarknadschef i Västerviks kommun.
– Vårt arbete har gjort att Uas (regeringens särskilda samordnare för unga som varken arbetar eller studerar) valt ut Västervik kommun. Kommunen är en av sju mindre kommuner som samverkat och har utbytit erfarenheter kring ungas arbetslöshet, säger Elisabeth Johansson.
– Det syftar till att underlätta ungas etablering på arbetsmarknaden. Bland annat genom att stödja dem som funderar på att avsluta sina gymnasiestudier, eller redan har gjort det, säger hon.
Hon berättar att kommunen utmärkt sig i arbetet, bland annat eftersom det varit ett prioriterat område från politiskt håll under en längre tid.
Nu kan erfarenheterna och arbetssätten påverka hur man i framtiden arbetar med frågan på ett nationellt plan. Dialogmöten har hållits med de andra kommunerna och på onsdag är det sista träffen i Västervik.
– Det har varit jättespännande och hedrande. Vi är stolta över att vara utvalda och vill vara med att bidra. Vi har nått resultat här. Nu kan sätten vi arbetat på leda till ändrade arbetssätt, och till förslag till regeringen hur man kan täppa till brister i systemet, om det finns sådana.