Västervik kan gå miste om miljonbidrag

Förra hösten beviljades Västerviks kommun nästan en miljon kronor från staten för två projekt inom ungdomspsykiatrin. Men projekten har ännu inte kommit igång och nu finns det risk att pengarna fryser inne.

Försvarar sig. Socialchefen Jörgen Olsson vågar inte ge några löften om att pengarna verkligen kommer att användas, men säger att målsättningen är att de ska komma ungdomar med psykiska funktionshinder till godo. FOTO: ANDERS STEINER

Försvarar sig. Socialchefen Jörgen Olsson vågar inte ge några löften om att pengarna verkligen kommer att användas, men säger att målsättningen är att de ska komma ungdomar med psykiska funktionshinder till godo. FOTO: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2006-05-09 00:25
Hösten 2005 fick Västerviks kommun nästan en miljon kronor i så kallade Miltonpengar.
Pengarna kommer från den nationella psykiatrisamordningen och är uppkallades efter dess chef Anders Milton. Tanken är att de i Västervik ska användas till både ett gym och ett it-café för unga människor med psykiska funktionshinder.

Men trots stora ord i projektbeskrivningen om behovet av en meningsfull sysselsättning för patienterna och det viktiga i att skapa sociala nätverk och bryta destruktiva isoleringar har arbetet ännu inte kommit igång - trots att projekten enligt ansökan skulle ha startat redan i oktober förra året.
Ansökan skickades in i maj 2005, men ännu ett år senare vet man på kommunen fortfarande inte när projekten kan sätta igång eller om de ens kommer att bli av.
- Andra kommuner i länet som fått pengar har genomfört sina projekt, men vi står bara och harvar, säger Liselotte Månsson, enhetschef inom handikappomsorgen i kommunen.

Hon använder själv ord som pinsamt och fruktansvärt när hon beskriver hur kommunen har hanterat projektpengarna.
- Pengarna från psykiatrisamordningen täcker alla investeringskostnader och det enda som kommunen ska stå för är lokalerna. När vi skickade in ansökan skrevs den under av socialförvaltningen och därför trodde jag att det bara var att sätta igång när vi väl fick pengarna.

Bakom förseningen ligger just problem med lokalfrågan. På socialförvaltningen säger man nej till att nya lokaler tas i anspråk, eftersom det finns ett principbeslut i kommunen om att ingen verksamhet får dra på sig högre hyreskostnader.
Men enligt Liselotte Månsson handlar det inte om en utökning av lokalerna, utan om en omfördelning av de lokaler som redan i dag används.
- Vi har lagt fram ett förslag om hur vi ska kunna använda tomma lokaler i före detta Mullskopan till det här och samtidigt säga upp en del andra lokaler som egentligen inte behövs. Men det finns en rad intressen i frågan och därför händer det inte något med Miltonprojekten, säger hon.

På socialförvaltningen svarar man att det nu pågår diskussioner om hur situationen ska lösas. Genomförs inte projekten fryser pengarna inne och kommunen blir återbetalningsskyldig.
Så långt ska det dock inte gå, säger de personer som VT har talat med.
- Jag kan förstå att man tycker att det har tagit lång tid med att få igång projekten, men det här är ingen ovanlig situation när man får projektpengar. Det finns praktiska detaljer vi måste lösa innan vi kan sätta igång, säger Bengt Ericsson, utvecklingsledare på kommunen och sekreterare i den lokala psykiatrisamordningen.

Enligt honom är det troliga att gymet och it-caféet kan starta till hösten.
- Så fort en lämplig lokal dyker upp så kan vi komma igång. Vi har absolut inte skrinlagt några planer än, säger han.
Även socialchefen Jörgen Olsson tror att situationen till slut ska lösa sig. Samtidigt vågar han inte ge några löften om att projekten verkligen blir av.
- Min förhoppning är att projekten snart ska sättas igång, men först måste vi ordna lokaler, säger han utan att förklara varför detta har dragit ut på tiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om