Ny kärnkraft i Västerviks kommun väntas ge omkring 1 000 jobb

Västervik har kommit ett steg längre mot att bli platsen för en ny kärnkraftsanläggning med SMR, små modulära reaktorer. Företaget Kärnfull Next har tecknat samarbetsavtal med en fastighetsägare i norra kommundelen.

Kärnfull Next planerar att bygga ett kärnkraftverk med minst två lättvattenreaktorer. Bilden är en illustration av hur ett kärnkraftverk med SMR-reaktorer kan se ut.

Kärnfull Next planerar att bygga ett kärnkraftverk med minst två lättvattenreaktorer. Bilden är en illustration av hur ett kärnkraftverk med SMR-reaktorer kan se ut.

Foto: Kärnfull Next/Pressbild

Västervik2025-02-28 07:12

Som VT kunde avslöja i september har samtalen med kommunen pågått en tid. Redan i december 2023 hölls ett första möte.

Harald Hjalmarsson tonade dock ner frågan, då, trots att han personligen talat sig varm för SMR-reaktorer.

– Förstudier kostar alltid pengar och leder inte nödvändigtvis någonstans. Vi vet att flera andra kommuner har kontakt med sådana här företag och ser gärna att de går före och att branschen utvecklas mer innan vi tar något beslut, sa han i mitten av september.

Sedan dess har det dock hänt saker.

undefined
John Eliasson, affärsutvecklingschef, Kärnfull Next.

En förstudie ska nu inledas på en över 200 hektar stor fastighet på Stora Askö, utanför Loftahammar. Exakt var fastigheten ligger framgår inte av pressmeddelandet.

Företaget uppger att Harald Hjalmarsson har öppnat upp för möjligheten att bygga SMR i kommunen och att frågan har diskuterats i kommunfullmäktige.

Hur har kontakterna sett ut med kommunpolitikerna i Västervik?

– Vi hade initiala kontakter förra våren någon gång och sedan har vi informerat dem om att vi tänker inleda en förstudie i Västerviks kommun, svarar John Eliasson, affärsutvecklingschef på Kärnfull Next.

Det var vid ett fysiskt möte i Västervik som politikerna fick veta detta, enligt Eliasson.

Vad sa de då?

– De tackade för informationen. Vi har upplevt att Västervik är positiv överlag till nyetableringar i kommunen.

Även till sådana här nyetableringar?

– Ja, inte negativ i alla fall.

Till oss säger Harald Hjalmarsson att han inte har tagit ställning till om någon förstudie ska göras eller inte.

– Nej, det är vårt val som kommersiellt företag att göra det här. Sedan hoppas vi givetvis att politikerna tycker att det är positivt att vi vill se över förutsättningarna att skapa arbetstillfällen och planerbar fossilfri energi, svarar John Eliasson.

Tidigare offentliggjorda kandidatorter för sådana här anläggningar med små modulära reaktorer är Valdemarsvik, Karlshamn, Motala och Nyköping.

Även i Västervik är det en SMR-park som planeras, vilket innebär minst två lättvattenreaktorer.

Hur många arbetstillfällen handlar det om?

– Det blir runt 1 000 arbetstillfällen, direkta och indirekta, med två reaktorer, säger John Eliasson.

Han räknar med att de inleder förstudien redan nu under våren, och att den blir klar under hösten.

– Det är ett första steg, för att se över förutsättningarna. Vi analyserar riskerna i projektet. Först därefter blir det aktuellt att ta ställning till om det finns anledning att gå vidare.

undefined
Förstudien gäller en fastighet på Stora Askö, Loftahammar.

Förstudien kommer att omfatta tekniska, miljömässiga, samhälleliga och ekonomiska utvärderingar av platsen, i samarbete med Västerviks kommun, fastighetsägare och andra relevanta intressenter. Bolaget vill på så sätt skapa ett gott beslutsunderlag för en eventuell framtida etablering.

John Eliasson berättar också att det var bolaget som tog kontakt med fastighetsägaren, inte tvärtom.

Varför just Stora Askö?

– Vi tyckte att förutsättningarna såg intressanta ut på Stora Askö genom närheten till havet, att det är bergigt och inte så tättbebyggt. Det är bra med en stabil berggrund för kärnkraftsreaktorer.

Karta: Stora Askö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!