Västervik kan behöva slåss om soporna

Västervik är en av de städer i landet som får betalt för att ta emot sopor från andra kommuner och hur mycket Västervik tjänar på affären är topphemligt. I framtiden kan Västervik behöva importera sopor från utlandet.

I Målserum hamnar alla sopor som fraktas, både från Västervik men också från andra kommuner. Där krossas hushållsavfallet så att det kan brännas.

I Målserum hamnar alla sopor som fraktas, både från Västervik men också från andra kommuner. Där krossas hushållsavfallet så att det kan brännas.

Foto: Sara Winsnes

Västervik2011-08-04 00:00

Västerviks kommun har i 25 år bränt avfall för att göra om till fjärrvärme. Under en stor del av den tiden har man tagit emot sopor från andra kommuner. I dag har Västervik avtal med Mönsterås och Karlskrona, från dem tar Västervik emot avfall som krossas och mals i Målserum och sedan skickas till Stegeholmsverket för bränning.

- Vi betalar inte för avfallet, vi snarare får betalt för avfallet vi tar in och det har hittills täckt våra kostnader för hanteringen, säger Rickard Wester på Miljö & Energi i Västervik.

Västervik fick betalt för
32 400 ton sopor av totalt 48 700 som brändes i Stegeholmsverket förra året. Hur mycket Västervik tjänat på de affärerna är hemligt av konkurrensskäl.

Hittills har hushållsavfall konstant ökat och Rickard Wester säger att det beror på en prylhysteri.

- Vi köper in nya saker och slänger dem igen och så har det varit under en lång tid. Nu kan vi för första gången se att hushållsavfallen inte längre ökar men det råder än så länge ingen brist på avfall att bränna.

Enligt Östgötakorrespondenten söker Linköpings kommun efter sopor i andra europeiska länder. Det är inte aktuellt för Västervik i dagsläget men Rickard Wester säger att det inte är omöjligt att det blir så även i Västervik i framtiden.

- Om vi skulle se en avfallsbrist i framtiden skulle det vara bra om vi kunde ta emot från utlandet. Vi har ju en bra hamn i Västervik så det kan mycket möjligt bli aktuellt längre fram.

Varje år fraktas runt
50 000 ton avfall till Målserum och Stegeholmsverket i Västervik. Jonas Lindgren är projektansvarig på Miljö & Energi och han säger att även om det finns en negativ miljöpåverkan med avfallstransporterna så är de nödvändiga.

- Transporterna kan man aldrig komma ifrån, oavsett om man fraktar soporna från Mönsterås eller från andra länder via sjövägen blir det transporter. Skulle vi inte förbränna sopor skulle få vi bränna till exempel flis och det hade vi också fått frakta med transporter utifrån.

I dag får kommunen pengar för att ta emot avfallet men Jonas Lindgren säger att det kan komma att ändras.

- Det är en marknad och blir det en bristvara kan man kanske få betala för soporna i framtiden. Förr eller senare får allt ett värde.

Hushållsavfallet fraktas till Målserum där synliga stekpannor, stolar och annat icke brännbart sorteras ut innan det krossas.

De krossade soporna fraktas till Stegeholmsverket där de går igenom olika stationer, bland annat en magnet där metall sorteras ut.

De två pannorna kan var för sig förbränna fyra ton avfall per timme när de går på högvarv.

Vid avfallsförbränningen återvinns energin i avfallet och all energi överförs till fjärrvärmenätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om